Reliefek fajtái

Mélydombormű – A domborművek egyik része mélyrelief, vagyis az alakokat mélyíti be a változatlanul hagyott felszínbe, és azokon kiemelkedő vonalakkal, ívekkel jelezték a részleteket. A 4. dinasztia korától alkalmazták, először feliratok majd Kefrén fáraó korától figurális ábrázolások számára is. Elsősorban külső falakon kedvelték (ezeket csak a 6. dinasztia idejétől díszítették), mert ott a napfény az árnyék hatásokkal élesen kirajzolta a véseteket. Kivételt a napkultusz városa, Tell el Amarna képez, ahol a sírokban is megjelentek, a magasdomborművel kombinálva.

Magasdombormű – A magasreliefet belső terek díszítésére szerették használni. Ezen a hátteret mélyítették ki, és az alakok hol jobban, hol kevésbé emelkedtek ki. Jellemzően azonban laposak voltak, és a festett színekkel váltak élőkké. Kezdetektől megtalálhatók, és kisebb tárgyakat is előszeretettel díszítettek így.

Vésett dombormű – II. Ramszesz korában lett divatos a vésett technika. Ekkor a reliefet pusztán körvonalakkal mintázták meg.
 
 
 
© Győry Hedvig