Ruhaanyagok

Az egyiptomi textíliák túlnyomó többsége vászon volt, melyet a lenből (Linum usitatissimum) állítottak elő. A papságnak, a késői kori források alapján kizárólag ilyen vászonruha viseletét engedélyezték. A katonaságnak is az alapfelszereléséhez tartozott – Amaszisz király például Athéné lindoszi szentélyébe vászonmellvértet küldött fogadalmi ajándékba. Feltehetően indiai hatásra a Ptolemaioszok Egyiptomában ismertté vált azonban a pamut is. Plinius már arról tudósit, hogy a legdrágább papi öltözeteket gyapotból állították elő. Egyes esetekben úgy tűnik, más növényi alapú anyagot is felhasználtak, mint pl. a kender.
Az állati eredetű anyagok között az őskortól bizonyítható a gyapjú használata. Mennyisége azonban a fáraók korában egészen jelentéktelennek tűnik. Széleskörű előfordulása viszont a római és kopt időszakban régészetileg is kimutatható.
Gondosan megkülönböztették a különböző minőségű  vásznakat. A legfinomabb, királyi vásznat paketnek (pAqt) nevezték, de szintén nagyon finom volt a hatiu (HAtjw) és a tepi (“legelső“) vászon is. A vörös vászon színéről kapta a tjemesz  “vörös” nevet.
 
 
 
© Győry Hedvig