Szerpentinit

A szerpentinit valójában hidratált magnézium szilikát (Mg6Si4O10[OH]8). A három szerpentinásvány egyike (krizotil, lizardit és antigorit) vagy többük együtt alkotja, kevés járulékos ásvánnyal.
Bőségesen megtalálható a Keleti sivatagban, mint például a Wadi Hammamatban és Umm Esben. Ez utóbbi helyen ismert bányája is a római korból. Pontosabban a bányászok kőkunyhóit lehet ma is látni, mivel a modern bánya az ókori helyén működik. Feltehetően innen származnak a szürkés-zöldes ókori leletek, melyeket sárgás és sötétebb foltok tarkítanak. Túlsúlyban van bennük a finomszemcsés antigorit. Fekete magnetit erei különösen akkor feltűnőek, amikor felülete szürkére kopott. Volt egy áttetsző alváltozata is. A szürke vagy barna foltos fekete változat lelőhelye egyelőre még teljesen homályban van.
Míg a szürke a középbirodalmi és második átmeneti kori kohl edényekre jellemző anyag, a zöldes változatból a fáraókori kultúra kialakulása idején készítettek edényeket és amuletteket. A kis edénykék egészen a 18. dinasztia koráig divatban voltak, amikor szívskarabeuszok és usébtik számára is megfaragták a fekete eres változatokat. Domborművekhez is felhasználták, mint például a 11. sz. Hórusztábla a kiállításon.
 
 
 
© Győry Hedvig