Leopárd / párduc

A macskafélék (Felidae) családjának a párducformák (Pantherinae) alcsaládjába tartozó párduc = leopárd (Panthera pardus) Egyiptomnak ma már csak kevés helyén él, az ókorban azonban szinte mindenütt feltűnhetett. Bár az ábrázolásokon gyakran elkülöníthető a gepárdtól, a vallási életben, úgy tűnik, nem tettek köztük különbséget. Különleges formájaként jelenik meg a griff és a kígyónyakú párduc.

A leopárd jellemzően vadászati jeleneteken tűnik fel, bundája pedig Núbia és Punt egyik elfogadott adóneme volt. Az Anastasi papirusz (I,19,3–) alapján azonban Ázsiából is szállították.

Feje megjelenik ékszereken, legyezőkön és kenőcsös-kanalakon, bundáját áldozati ajándékok között látjuk viszont és a szem-papok viselték, de jellemző Bész istenre és Szesat istennőre is. A ramesszida korban az ábrázolások alapján Anubisz isten jelvénye, és az újjáéledést elősegítő imiut is leopárdbundából készült. A leopárd figuráját általában újbirodalmi sírokban helyezték el. Leghíresebb példáját Tutanhamon halotti mellékletei között találjuk.

Mivel az állat veszélyes, ábrázolásának védő/megelőző szerepe is volt, ezért viselték fejét amulettként: hogy viselője ellenségeire támadjon, őt pedig védelmezze.

A gepárdtól nem vagy csak jelzővel különböztették meg: a gepárdot alsó-egyiptomi leopárdnak nevezték, őt viszont hívták felső-egyiptomi leopárdnak.

© Győry Hedvig