A vetélkedő döntőjén készült rajzok
A vetélkedő döntőjén készült rajzok

Üdvözöllek Benneteket, és mindjárt segítséget is kérek! Amon, az istenek királya, nagy és nehéz feladatot bízott rám: alakítsam át a honlapot a Ti igényetek szerint. Mivel én a bölcsesség istene vagyok, akinek tudása határtalan, ismerem saját határaimat: nem vagyok mai gyerek. Én bizony több ezer évet éltem már le! Ezért szeretném megtudni, milyen egyiptomi honlapot nézegetnétek szívesen Ti, a 21. században. Örömmel tudatom veletek, hogy a véleméyneket begyűjtöttük, és készül az új honlap! Rövidesen megnézhetitek, milyen átalakuláson mentek át a tervek, hogy egy egészen új, dinamikus honlappá váljon! 

Ha szeretnéd képzeletben végigjárni az Egyiptomi Kiállítás teljes területét, és látni minden vitrint, indulj el az első vitrinnél, és a tovább gombra kattintva haladj. Akkor vitrinről vitrinre lépve nézhedet meg őket.

 vitrinek

A hagyomány szerint Ozirisz tanította meg az ókori egyiptomiakat a földművelésre, neki köszönhették a civilizáció létrejöttét, és hitük szerint Ozirisszá válva nyertek örök életet. A Szépművészeti Múzeum egyiptomi vetélkedője azért róla nyerte nevét, mert az ő földjén kialakult kultúra tárgyi emlékeit, szellemi örökségét dolgozza fel.

A honlapon új rovatok nyílnak, melyekhez a Ti segítségeteket is kérjük, önkéntes és iskolai közösségi szolgálat formájában egyaránt. A részletek rövidesen olvashatók lesznek a Múzeum honlapján, ahová a tárlatvezetések és foglalkozások is felkerülnek. 

Az egyiptomi program részeként megrendezésre kerülő vetélkedőn, idén ismét thébai gyermekek kalandjait elmesélő történetek segítenek a csapatoknak. Várjuk az általános és középiskolás diákok csapatainak a jelentkezését! Részvételi díj nincs!

A vetélkedő 3 fordulóból áll (február 12, március 18, április 22 határidővel), és döntővel zárul, mely a középiskolások kategóriájában virtuális formában kerül megrendezésre, a feladatot a döntő menüpont alatt találják, beküldési határideje május 30. A beküldött megoldások alapján dől el, melyik csapatokat hívjuk meg a döntőre. A jelenkezési idő január 11-ig tart, a részletekről az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen lehet érdeklődni. A felsősök döntője nyilvános, és 2016 május 27-én, a Magyar Nemzeti Galériában lesz.

A résztvevők nemcsak az iskolai tananyagnál mélyebb szinten tesznek szert az ókori egyiptomi kultúra átfogó ismeretére, hanem a feladatokon keresztül Egyiptomi Gyűjteményünket is játszva ismerhetik meg, fejlesztenek számos, a mindennapi életben fontos készséget és bővítik digitális ismereteiket.

 

 

 

1. forduló   3. forduló
     
2. forduló   Döntő

Szépművészeti Múzeum Ozírisz földjén

A budapesti Szépművészeti Múzeum egyiptomi programja