Kézműves feladat

 
Az egyiptomiak kosaraikat és ládáikat nádból, gyékényből és a datolyapálma leveleiből, ill. azok középső szárából fonták. Nehéz munka volt, mégis a falvakban legtöbben maguknak készítették. A városokban már a kézművesek feladata volt, akik a használhatóságon túl, a külső megjelenésre is nagy gondot fordítottak. Hasonló volt a helyzet itthon is, csak itt gyékényből vagy vesszőből készültek. A régi paraszti gazdálkodásban a kertben rendelkezésre álló friss vesszőket használták fel, a tehetősebbek mesterektől vették, akik a fűzfavesszőt használták, mint a leginkább hajlékony és rugalmas hazai vesszőfajtát. Próbálkozzatok ti is meg a kosárfonással!

A metszéskor levágott vékony, hajlékony vesszőket áztassátok vizbe, hogy minél rugalmasabbak legyenek, és készítsetek egy kis kosarat! Többféle technika is ismert, néhányat megnézhettek a lent megadott videókon.
Íme, egy lehetőség leírása:
Először válasszatok ki 4-5 olyan vesszőt, amelyik majdnem 1 méter hosszú. Fogjátok ezeket össze csillag formában, majd középen kössétek körül egy másik vesszővel, és körkörösen haladva újabb és újabb vesszőket bújtassatok felváltva föléjük és alájuk. Ahogy nő a korong, amit készítetek, sugár irányban toldjatok be közéjük egy-egy kb. fél méteres vesszőt, és ezeket is kerülgessétek alul-felül a többi vesszővel!
Amikor már elkészült egy kb. 20 cm-es átmérőjű kerek lap, akkor hajlítsátok felfelé a sugárirányú vesszőket, és a körkörös vesszőket most már közel azonos körívben, függőlegesen felfelé fűzzétek újabb, 15- 20 cm magasságig!
A lezáráshoz a felfelé álló vesszőket fordítsátok oldal irányba, és egymást körbetekerve dolgozzátok el! A végén megmaradó szálakat dugjátok folytatólagosan abba a végébe, ahonnan elindultatok! Ha fület is szeretnétek készíteni, akkor két-két szemben álló, felálló vesszőt hagyjatok ki a perem készítésekor, majd hajlítsátok egybe, vezessétek körbe a végét, és az így formázott fül alapot tekerjétek be egy-egy vesszővel, amilyen szorosan tudjátok. A vessző mindkét végét a kosár tetején végighaladó fonott perembe vezessétek bele!

Az Interneten találtok oktatófilmeket, pl. ezeken a helyeken:

 

Munka közben, legyetek szívesek fényképeket készíteni, hogy lássuk, hogyan haladtatok!

vissza