Rajzos feladat


Kr.u. 79-ben Itáliában kitört a Vezúv, és Pompeit elöntötte a láva. A katasztrófa sok ember életét elvette. Megmaradtak azonban azok a terek, ahol mindennapjaikat élték. A házak falaira festett képek között a legkülönbözőbb témák fordultak elő. Volt például vadászat, lakoma, ünnepek, mitológiai jelenetek, kert, portré és nílusi jelenet. Ezek stílusa azonban jelentősen eltér a fáraókori egyiptomiakétól. Néhányat mutatóba ki is választottunk:

 ibisz törpékkel

Íbisz törpékkel (forrás)

 

Pompei nyul vadaszat

Nyúlvadászat kutyákkal (forrás)

 

Pompei House of the goldenBracelet lunette

Galambok az itatónál (forrás)

 

Pompei Isis Temple horgasz

Horgász a mólón (forrás)

 

Pompei Isis temple Harpocrates

Harpokratész domborműve (forrás)

 

5-8. osztály

 
Válasszatok ki egy képet, és alaposan tanulmányozzátok át, miben tér el a fáraók korában megszokottól! Írjátok le a legfontosabbnak tartott különbségeket és hasonlóságokat! Miután ezzel elkészültetek, rajzoljátok át ókori egyiptomi módra, majd a képet küldjétek el nekünk! Ha készülése közben készítetek felvételt, szívesen megnézzük.

 

9-12. osztály

 
A világ folyamatosan változik, és változik annak megörökítési módja is. Látjátok, hogyan ábrázolták a rómaiak a jeleneteket. Ti most alkossatok olyan képet, amilyent a fáraók korában, lehetőleg az Újbirodalom idején készítettek volna az egyiptomiak (ruházat, testarányok!), majd azt is rajzoljátok meg, hogy milyen lenne a kép valamelyik 19-20. századi irányzatot követve (pl. impresszionista, pointilista vagy kubista stílus). Amikor elkészült mind a három alkotás, készítsetek belőlük olyan képsort / képfilmet, ahol a 3 stílus egymásba átalakul! (Használhatjátok pl. a PowerPoint programot.)

 

 

vissza