C. Kézműves feladat

Az egyiptomiak az illatos olajat, kenőcsöt és balzsamot speciális, kis edénykékben tartották. Ezek egyike a szemfestékek tárolására szolgáló kohl edény volt.

 

5-8. osztály:

Készítsetek ti is magatoknak egyet! Legszívesebben kőből készítették, de – különösen az Újbirodalom korában – a fajansz vált kedvelt anyagává. Mi azonban azt kérjük, hogy gipszből alakítsátok ki.

Jellegzetes alakját megnézhetitek a budapesti és a szegedi Egyiptomi kiállításon is.

1. lépésként keressetek egy kis 8-10 cm magas négyszögletes dobozt, és öntsétek félig tele gipsszel. Ekkor vegyétek elő a pezsgőtablettás műanyag fiolát, vágjátok le kb. 1 cm-rel alacsonyabbra, mint a doboz, és nyomjátok úgy bele, hogy felső része pont a doboz tetejével egy vonalba kerüljön. Ezt követően töltsétek ki a fennmaradt helyet gipsszel, és várjatok néhány napot, hogy a gipsz jó erősen megkössön.

2. Amikor már megszilárdult a kocka, emeljétek ki a dobozból, és késsel, óvatosan nagyoljátok le a kohl edények alakjára, majd finomítsátok, hogy minél pontosabban megkapjátok az edény szokásos alakját.

3. Közben a pezsgőtabláttás fiola másik felét felhasználva fedőt is készítsetek. Ehhez egy, a négyszögletes doboz átmérőjének megfelelő lapot öntsetek ki, melynek közepére állítsatok a pezsgőtablettás fiolából levágott karikát, és ebbe is töltsetek gipszet! Amikor kiszáradt, az általatok faragott kohl edény peremével azonos méretű koronggá alakítsátok. Ezzel szinte légmentesen le tudjátok majd zárni a kenőcsös edénykéteket.

Ha elkészült, kérjük, fényképezzétek körbe, 12 fokonként, azonos nézőpontból körbeforgatva!

 

9-12. osztály

Nézzetek utána, hogy az Újbirodalom korában milyen motívumokkal díszítették a kenőcsös edénykéket! Utána készítsétek el ti is gipszből a fenti módon a kohl edényt, majd faragjátok körbe domborművel hozzá illő domborművel!

vissza