Döntő / 9-12. évfolyam >>>
 

Döntő / 5-8. évfolyam

A vetélkedő döntőjére május 27.-én, pénteken 10-16 órakor kerül sor a Magyar Nemzeti Galériában.

A vetélkedőn részt vett csapatok helyezései és a különdíjak itt tekinthetők meg.

Feladatok 

1. Tesztkérdések: Elsősorban az ókori egyiptomi istenek, városok, tánc, zene és játék témájával állnak kapcsolatban. Itt lehet megnézni.

2. Rajz: A Magyar Nemzeti Galériában tudjátok meg. Itt lehet megnézni.

3. Jelenet: A Napszemlány köszöntése Thébában

Egy Kr.u. 2. sz-ban lejegyzett történet a Nap leányának hazatérést meséli el. Már jó ideje oroszlán alakban a núbiai Bugemben élt, és olyan jól érezte magát, hogy atyja hívására sem volt hajlandó hazatérni. több követet is küldött, de leánya hajthatatlan maradt. Ekkor Thot istent kérte, hogy csábítsa haza a leányt. Thotnak, majom alakját magára öltve, sikerült hazahozni.
Az istennő keselyű alakban lépte át Egyiptom határát, és első éjszakáját rejtve, Thébában töltötte. Ahogy azonban felvirradt a nappal, felfedezték jelenlétét, és ujjongások közepette fogadták. Megjelenési alakja alapján Mutnak nevezték. Örültek, hogy hazatért, jókedvét, az otthon iránti örömét szerették volna megőrizni, és segítségét kérni, hiszen Mut, az „anyák anyjaként" valamennyi ember gondját viseli. Ujjongva fogadták hát, énekeltek, zenéltek neki, táncoltak tiszteletére és hatalmas lakomát rendeztek, úgyhogy 7 napig vége se szakadt az ünneplésnek. Az istennő pedig örömében leánnyá változott, és az ő szép alakjában, mint Tefnut volt velük. 

Képzeljétek el, hogy Ti, mint egy-egy város képviselői vagytok jelen az ünnepségen. Arra kérünk benneteket, hogy Ti is köszöntsétek az istennőt és kísérőjét, akiket ezúttal a zsűri személyesít meg! A köszöntő ne legyen 5 percnél hosszabb, hiszen fárasztó az istennőnek oly sok embert végighallgatnia. Rátok van bízva, hogy a köszöntőt prózai vagy verses formában mondjátok-e, esetleg énekeltek is, ez utóbbi esetben viszont ne használjatok hangszert! A jelmez csak a gallér legyen! 

Kérjük, hogy városotok hieroglifákkal kiírt jelét standardon (egy rajzlapra kirajzolva, hurkapálcikára erősítve) hozzátok magatokkal!

További kérjük még, hogy a forgatókönyv szövegét legyetek szívesek legalább 2 nappal a döntő előtt elküldeni! Nagyon örülnénk, ha azt is megosztanátok velünk, hogy hogyan dolgoztatok.

4. Otthonról hozott kellékek: 

Arra kérünk benneteket, hogy készítsetek uzeh-gallért, mely jelzi összetartozásotokat. Éppen ezért fontos, hogy a csapat valamennyi tagja azonos gallért viseljen.

A gallér vászonból, valamilyen természetes anyagból vagy papírból legyen! Esetleg használhattok olyan anyagokat is, melyeket az egyiptomiak maguk is használhattak. Ügyeljetek rá, hogy az uzeh-gallér ne essen le, és ne zavarjon majd benneteket, amíg dolgoztok!  

 

 

A feladatok elkészítéséhez a Kislexikonban és a Virtuális kiállításon találtok segédanyagokat.

  Kérdéseiteket, megjegyzéseiteket és ötleteiteket is e-mailben küldjétek el az  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.  címre!

A helyezések kizárólag a döntőn elért pontszámok alapján dőlnek el. 

 


 

Gratulálunk valamennyi csapatnak az eddig nyújtott
 
színvonalas munkáért!
 
 
 

 Ha más, érdekes óegyiptomi jellegű művet alkottatok, fényképe bekerülhet képgalériánkba, feltéve, ha elkülditek.
Végezetül, de nem utolsósorban kíváncsiak vagyunk véleményetekre a készülő új honlapról. Ezt is a fenti e-mail címre küldjétek!

vissza