A vetélkedő döntőjén készült rajzok
A vetélkedő döntőjén készült rajzok

Üdvözöllek Benneteket, és mindjárt segítséget is kérek! Amon, az istenek királya, nagy és nehéz feladatot bízott rám: alakítsam át a honlapot a Ti igényetek szerint. Mivel én a bölcsesség istene vagyok, akinek tudása határtalan, ismerem saját határaimat: nem vagyok mai gyerek. Én bizony több ezer évet éltem már le! Ezért szeretném megtudni, milyen egyiptomi honlapot nézegetnétek szívesen Ti, a 21. században. Örömmel tudatom veletek, hogy a véleméyneket begyűjtöttük, és készül az új honlap! Rövidesen megnézhetitek, milyen átalakuláson mentek át a tervek, hogy egy egészen új, dinamikus honlappá váljon! 

Ha szeretnéd képzeletben végigjárni az Egyiptomi Kiállítás teljes területét, és látni minden vitrint, indulj el az első vitrinnél, és a tovább gombra kattintva haladj. Akkor vitrinről vitrinre lépve nézhedet meg őket.

 vitrinek

 
 
Szinhue története
 
A Középbirodalom elején játszódó történet főhőse Szinuhe, „A szikomórfa fia". A versben megírt történet szerint előkelő ember volt, r-pat – „a nemesek élén álló", aki I. Amenemhat fáraó idejében fontos tisztségeket töltött be. Közvetlen kapcsolatban állt főfeleségével, és a trónörökös, I. Szenuszeret, görögösen Szeszosztrisz, főfeleségével is. Éppen egy győztes líbiai hadjáratról tért vissza a herceggel, amikor titkos hírnök érkezett. Véletlenül meghallotta a hercegi sátorból kiszűrődő utasításokat. Így tudta meg, hogy az uralkodó merénylet áldozata lett. Ekkor Szinuhe Szíriába menekült, ahol Amunensi, a felső-szíriai fejedelem hozzá adta legidősebb lányát, és hadi tanácsadójává fogadta. Itt bőségben élt családjával együtt népe szeretete, és ellenségei félelme közepette, és az erre járó egyiptomiak nagy örömére, akiknek, ahol tudott, segített. Életének egyik epizódját részletesen is leírja a történet: kiváló harcos módjára győzte le a hetvenkedő szírt, aki párbajra hívta ki, hogy vagyonát megszerezze. Az évek teltével a fáraó tudomására jutott szíve leghőbb vágya: szeretett volna hazamenni, hogy Egyiptomban nyerjen örök nyughelyet. A fáraó megbocsátó levelet küldött neki, és ő boldogan tért haza. Nagy örömmel fogadták, és visszatérhetett az udvarba, igazi életébe, és elnyerhette az örök életet a fáraótól kapott sírhely révén.
A történetet számos papirusz és osztrakon megőrizte számunkra kisebb-nagyobb részleteivel. Dobrovits Aladár fordításában a „Paraszt panaszai. Óegyiptomi novellák" (Magyar Helikon, Budapest 1963, 21-37. oldal) kötetben jelent meg magyarul. (itt olvasható, az utolsó harmadban)
 
© Győry Hedvig
 
 
 

 

Szépművészeti Múzeum Ozírisz földjén

A budapesti Szépművészeti Múzeum egyiptomi programja