Kézműveskedés

Egy szép őszi napon keressetek fel lakóhelyetek közelében egy olyan vízpartot, ahol gyékényfonásra alkalmas növényeket (gyékény, sás, káka, szittyó) találtok. Szedjetek belőle néhány szálat, és készítsetek belőle
poháralátétet vagy
szobrocskát.

A feladathoz szükségetek lesz egy éles késre vagy bicskára, és egy árra vagy keskeny vésőre.
A gyűjtéshez érdemes megnézni az Interneten a következő filmet

 

a készítés technikájához segítséget nyújt ez a film

a szobrocskákhoz ötletet lehet meríteni a tápéi gyékényszobrászok alkotásaiból például itt

 

és itt

 


Az elkészült munkáknál az 5-8 és 9-12. osztályosokat külön értékeljük.

A munka fázisairól, és az elkészült műről is kérünk felvételeket. Az előbbit képaláírással, az utóbbit (fonott tárgy) 12 fokonként körbe fényképezve:
A szobrot helyezzétek egy forgólap közepére, melynek szélére előzőleg 15 fokonként egy-egy jelzést tettetek. A forgólap elé tegyetek egy másik jelet, és állítsátok be ehhez a forgólap egyik jelzését. A fényképezőgépet rögzítsétek, hogy mindig ugyanabból a szögből készüljön a kép. Most készítsetek egy fényképet! Ha elkészült, forgassátok el a lapot, közepén a szoborral a következő jelzésig, majd ismét készítsetek egy fényképet! Ezt addig ismételjétek, amíg visszaértek az első jelzésig. Ha kedvetek van, készíthettek hátteret is, melyet félkörívben érdemes a forgólap mögé helyezni.

Ha a képek mérete túl nagy, akkor lehet óriásfile küldővel küldeni, mint pl. a Toldacuccot (http://www.toldacuccot.hu/).

Vissza