Hatti
 
 
Hatti, Anatólia középső területének óegyiptomi neve volt. Az Újbirodalom korában tűnt fel, amikor az indoeurópai eredetű hettiták vaskori állama kialakult. Ennek fénykora a Kr.e 14-13. század volt. Területe ekkor a Földközi tengerig kiterjedt, déli határa pedig Dzsahi (Kánaán) lett. Kultúrájuk a Kr.e. 23 – 8. századig nyomon követhető, ekkor beleolvadtak az arameusok közé.
Jelenlegi ismereteink szerint a hettiták a Kr.e. 3. évezred végén hódították meg az ott élő hatti népet. A Kaukázusból telepedtek be. Az indoeurópai népvándorlás idején a luvikkak, hurrikkal és palaikkal együtt jöttek. Először óasszír források említik őket. Területükön a lakosság zöme akkor még hatti nyelven beszélt, és hettita uraik egymással hadakozva éltek. Feljegyzéseik alapján a birodalmat 1400k Pithana és Anitta hozta létre. Fővárosuk kezdetben Kussara, majd Hattusas lett.
A hettita Újbirodalom I. Tudhaliya nagykirály idején alakult ki, és fokozatosan Szíria és Kánaán területein is hódított. A terjeszkedés az egyiptomi békeszerződéssel állt meg. Erős, és ütőképes hadseregük harci sikereiben a vasfegyverek használatán kívül a harckocsi egységeknek volt döntő szerepe. A fáraóhoz hasonlóan a nagykirályt (labarna) istenként tisztelték. Isteneik felvonulását szépen kifaragták az újhettita birodalom fővárosának sziklatemplomában (Boghazköy / Boğazkale) a domborműveken. Főistenként Tarhun viharistent tisztelték. Az Alaca Höyükben Hepat napistennőnek épített gátjukat 2007 óta ismét használatba vették. II. Ramszesz és III. Hattusilis hettita király (kb. 1267/1265-1240/1237) kötötték meg a világ első fennmaradt békeszerződését, évekkel a Muwatallissal (kb. 1295-1272) vívott kádesi csata után (kb. 1274).
A trónviszályok és a tengeri népek inváziója annyira legyengítette a szövetségi (vazallusi) rendszerben felépülő államot, hogy kis királyságokra bomlott, melyek aztán még évszázadokig fennálltak.
A birodalom korszakai:
Territoriális királyságok kora (i. e. 24 – 18. század)
Hettita Óbirodalom (i. e. 17 – 16. század)
Első átmeneti időszak (i. e. 16 – 15. század)
Középhettita kor (i. e. 15 – 14. század)
Második átmeneti időszak (i. e. 14. század)
Hettita Újbirodalom (i. e. 14 – 13. század)
Újhettita későkor (i. e. 12 – 8. század)
Tengeri népek kora (i. e. 12 – 11. század)
Arameus kor (i. e. 10 – 8. század)
 
© Győry Hedvig