Tjanefer (TT158)
 
 
Tjanefer „Amon 3. prófétájaként" II. Szeti uralkodásától III. Ramszesz koráig élt. Feleségével, akit Nofertarinak hívtak, és „Amon háremének a vezetője" volt, Dra Abu el-Nagában temetkezett (TT158). Hivatali tisztségében fia, Amenemope (TT148) követte. Apját Amenhotepnek hívták, és már ő is Amon főpapja volt, ahogy anyja is Amon énekesnője. Egyik testvérének az Amenemipet nevet adták, három húga ugyancsak Amon énekesnője volt.
Sírudvarukat agyagtégla övezte, és bejáratát pülon formában képezték ki. Középen Ozirisz-ágyás volt, a pillérekkel övezett falakra sztéléket erősítettek, a bejárat mellett pedig kis kultuszkápolnát alakítottak ki. A sír fölött, részben a hegyből kifaragva kis piramis emelkedett. A sírkápolnákat a szokásnak megfelelően himnuszok, áldozati jelenetek, a halotti lakoma, a temetés és a Túlvilág képei díszítették a Halottak Könyve és – a magánsírokban rendkívül szokatlanul – Kapuk Könyve részleteivel.
A sír utóéletéről egy XI. Ramszesz kori sírrabló papiruszon (BM EA10054) olvashatunk. Az ekkor már elfogott sírrablók arról számoltak be, hogy az uralkodó 13. évében behatoltak sírjába, és kivitték belső koporsóját, kiemelték a múmiát és a sírkápolna sarkában hagyták. A koporsót a többi melléklettel együtt fia sírjába vitték, ott elégették, hogy a rá helyezett aranylemezeket, berakásokat megszerezzék. A TT148 feltárásakor Tjanefer szokatlanul sok usébti szobrát találták meg. Feltehetően miután felfedezte a család az ős sírjának megszentségtelenítését, az unokák annak megmaradt mellékleteit és múmiáját, – más veszélyeztetett családtagok temetkezésével együtt – ide helyezték át, csak a nehéz gránitszarkofágot hagyták a helyén.
 
 
© Győry Hedvig