Rajzos feladat


A Szépművészeti Múzeum gyűjteményében több sztélé is található. Ezek egyikén Noferhaut (11. vitrin), III. Thotmesz fáraó testőre áll az áldozati jelenet alatt, a vadászaton elejtett vadakkal. A testőrök egyik állandó feladata volt ugyanis a palota vadhús szükségletének a biztosítása – ezzel hozzájárultak a változatos étrendhez, és gondoskodtak saját erőnlétükről, harci készültségükről. Ez a sztélé Noferhaut sírjába került, hogy túlvilági életében se szenvedjen semmiben hiányt.
Sztélét azonban fogadalmi ajándékként is készítettek, a legkülönbözőbb isteneknek. Ilyen sztélé például a gyűjteményben Renenutet istennő (15. vitrin, 2. Renenutet sztéléje) számára készült. Látszik, hogy a letört felületen megnevezett személy és családja mutatja be az áldozatot. Mindenki hoz valamit az istennő számára. A felső mezőben a családfő, az alsóban a család többi tagja közeledik talapzaton magasodó alakja felé.

Feladat:
Ezúttal Hapinak készül fogadalmi sztélé, bőséges haláldozattal. A halászok elöljárója mutatja be az áldozatot. Családja tagjai is elkísérik.
Képzeljétek el, hogy ti vagytok ez a halászcsalád. Mostanában különösen bőséges, drága halfogásban van részetek. Úgy gondoljátok, ez Hapi ajándéka lehet. Közeledik nagy ünnepe, ezért szeretnétek köszönetet mondani neki egy szép fogadalmi sztélével. Összeültök, és megbeszélitek, ki mit fog a sztélén átnyújtani, azok hogyan fognak elhelyezkedni, milyen sorrendben vonultok majd rajta az isten elé ...

5-8. osztály:
Most üljetek le, és 3-5 képes képregény formában rajzoljátok le a történteket! A szöveget a képregényeken szokásos buborékokba írjátok! Az utolsó kép mutassa be, milyen lesz a kész sztélé! A sztélénél ügyeljetek, hogy az ókori egyiptomi stílusnak megfelelően rajzoljatok!
A beszkennelt vagy lefényképezett képsorozatot küldjétek el!

 


9-12. osztály
Ti is képzeljétek el a tervezés folyamatát, és rajzoljátok le, de a képekbe ne írjatok bele semmilyen szöveget! E helyett, a PowerPoint programmal készítsetek egy kis „hangos filmet" belőle! Vegyétek fel a képekre vonatkozó szöveget, majd tegyétek a képek alá a hangfile-t!
Ha jól méritek ki a hanganyag hosszát, és annak megfelelően állitjátok be a továbblépést, képfilm jellege lesz. Ezt küldjétek el!

vissza