Döntő

A vetélkedő döntőjére május 22.-én, pénteken 10-16 órakor kerül sor a Magyar Nemzeti Galériában. Itt találjátok a feladatait.

Feladatok 

1. Tesztkérdések: Elsősorban az ókori egyiptomi istenek, madarak és a táplálkozással (növények, állatok) állnak kapcsolatban, ill. az év során olvasott történetekhez kapcsolódnak

2. Rajz: A Magyar Nemzeti Galériában tudjátok meg.

3. Jelenet: Állatmese az itt megadottak alapján: 

A Torinói Egyiptomi Múzeum gyűjteményének egyik híres műtárgya egy olyan Ramesszida (19-20. dinasztia) kori papirusz, melynek egyik oldalán emberi tevékenységet végző állatokat látni (55001. sz.). A jeleneteket elemezve kiderült, hogy állatmesék illusztrációi. Sajnos csak néhánynak ismerjük a szövegét, azokat is már római kori papiruszról. (A több helyen is hiányos démotikus papirusz magyar feldolgozása „A Napszemlány története” c. könyvben olvasható.) A papirusz alapján tudjuk, hogy az állatmesék oktató céllal hangzottak el, és jellegükben Phaedrus és Aiszóposz történeteihez hasonlítottak, vagy akár azokkal tartalmukban meg is egyeztek.

A papirusz egyik jelenetében találni a következő ábrát:

 

(forrás: A Companion to Ancient Egyptian Art, szerk. Melinda K. Hartwig; Oxford: Wiley-Blackwell, 2014, 355. oldal. )

Látjuk, hogy egy víziló és egy fekete madár beszélget egymással, kissé furcsa helyen, de nem tudjuk, miről is szólhat a jelenet. Éppen ezért arra kérünk benneteket, hogy próbáljatok értelmet adni neki, és ezt adjátok elő a döntőn 5-6 percben. Ügyeljetek, hogy olyan történetet találjatok ki, ami összeegyeztethető az egyiptomi világképpel!

Kérjük, jelmezt ne használjatok, legfeljebb jelzésre papírt. 

Kérjük, a forgatókönyv szövegét legyetek szívesek legalább 2 nappal a döntő előtt elküldeni! Nagyon örülnénk, ha azt is megosztanátok velünk, hogyan alakult ki a történetetek, és milyen könyvek alapján dolgoztatok.

4. Otthonról hozott karszalag: 

Paszer, a ház ura vendégeinek meglepetéssel készül: valamennyien ajándékba kapnak egy-egy karszalag jellegű karkötőt, melyet a lakoma idején, felkarjukon hordhatnak, vagy ruhájuk ujjára erősíthetnek.

Arra kérünk benneteket, hogy ti is készítsetek magatoknak karszalagot valamelyik karotokra – DE a csapat valamennyi tagjáé azonos legyen! Ti is viselni fogjátok a döntőn.

Természetes anyagból vagy papírból legyen! Esetleg használhattok más olyan anyagokat, melyeket az egyiptomiak maguk is elkészítettek. Ügyeljetek rá, hogy ne essen le a karotokról, és ne zavarjon majd benneteket, amíg dolgoztok!  

 

 

A feladatok elkészítéséhez a Kislexikonban és a Virtuális kiállításon találtok segédanyagokat.

  Kérdéseiteket, megjegyzéseiteket és ötleteiteket is e-mailben küldjétek el az  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.  címre!

 


 

Gratulálunk valamennyi csapatnak az eddig nyújtott
 
színvonalas munkáért!
 
 
 

Ha közérdekű mondanivalótok van, vagy a munka közben történt eseményeket meg akarjátok osztani, feltehetitek a sulinet közösségi oldalára, az Ozirisz földjén csoportba.
 Ha viszont más, érdekes óegyiptomi jellegű művet alkottatok, fényképe bekerülhet képgalériánkba, ahol most a tavalyi döntő honlap-terveit látjátok.
Végezetül, de nem utolsósorban kíváncsiak vagyunk véleményetekre a forduló anyagáról, és a készülő új honlapról. Ezt is a fenti e-mail címre küldjétek!

vissza