A vetélkedő döntőjén készült rajzok
A vetélkedő döntőjén készült rajzok

Üdvözöllek Benneteket, és mindjárt segítséget is kérek! Amon, az istenek királya, nagy és nehéz feladatot bízott rám: alakítsam át a honlapot a Ti igényetek szerint. Mivel én a bölcsesség istene vagyok, akinek tudása határtalan, ismerem saját határaimat: nem vagyok mai gyerek. Én bizony több ezer évet éltem már le! Ezért szeretném megtudni, milyen egyiptomi honlapot nézegetnétek szívesen Ti, a 21. században. Örömmel tudatom veletek, hogy a véleméyneket begyűjtöttük, és készül az új honlap! Rövidesen megnézhetitek, milyen átalakuláson mentek át a tervek, hogy egy egészen új, dinamikus honlappá váljon! 

Ha szeretnéd képzeletben végigjárni az Egyiptomi Kiállítás teljes területét, és látni minden vitrint, indulj el az első vitrinnél, és a tovább gombra kattintva haladj. Akkor vitrinről vitrinre lépve nézhedet meg őket.

 vitrinek

 
 
Csörgő
 
 
A hangszerek egy igen egyszerű csoportját alkotják a csörgők. Egyiptomban jellemzően agyagból és növényi anyagokból készültek, némelyik gyümölcs formájú, mások galambtojásra vagy kosárszerű tortácskára emlékeztetnek, bár vannak elnyújtott és lekerekített formák is. Feltételezik, hogy az övhöz rögzítették, hogy a mozgást susogó hangjával kísérje. A zenei aláfestést a formát kitöltő anyagok hangjai adták: ocsú, gyümölcsmag, kis kagylók vagy golyócskák. 
 

 
© Győry Hedvig
 
 
 

Szépművészeti Múzeum Ozírisz földjén

A budapesti Szépművészeti Múzeum egyiptomi programja