Greywacke

Tulajdonképpen a homokkő egy kemény és tömör változata, melyben legalább 10% az agyag és kőzetliszt (aleurit) ásvány. Színe sötétszürkétől szürkészöldig terjed. Teljesen homogén. Finom, de szabad szemmel még kivehető homokszemcsék alkotják, néha kaviccsal. Erősen becementálódtak. Az aleurit és konglomerátum csak annyiban különbözik tőle, hogy az előbbi mikrószkóppal vizsgálhatóan apró szemcsés kőzet, míg az utóbbinak durva, nagy szemcséi vannak, és számos nagy kőzárvány található benne. Innen latin neve, a lapis hecatontalithos („százköves kő”).
A Keleti sivatag északi felére jellemző kőzet. Ismert bányája a Wadi Hammamatban található, és az őskortól folyamatosan használták a római korig. A 30. dinasztia korában templom is épült itt. A palával és a bazalttal szokták keverni. Ókori nevét, a bxn-t is bazaltnak értemezték, és ezzel a jelentéssel él ma is továbbképzett formája.
Az Óbirodalom korától nagyobb tárgyak készítésére használták, mint szobrok, sztélék, naoszok vagy szarkofágok. Különösen a 26-30. dinasztia korában vált divatossá.
 
 
 
© Győry Hedvig