Köpeny

A ruhák felett hordott köpenyek általában nagy, hosszúkás és négyszögletes ruhadarabok voltak. Viselésük módját a célszerűség határozta meg. Egyszerűen beburkolóztak vele, vagy csomókkal erősítették magukra. Melegítettek és az időjárás viszontagságai ellen nyújtottak védelmet. A csomózás az archaikus és óbirodalmi időszakban jellemzően a bal váll alatt történt, később viszont középen, a mell tájékán kötötték össze a ruhavégeket.
Noha az egyiptomiak ruhái többnyire lenvászonból készültek, a köpenyek között feltehetôen többnek is a meleg gyapjú volt az anyaga, bár régészeti leletek között eddig csak kisebb gyapjúdarabokat találtak. Több olyan szót is ismerünk, ami valamilyen köpenyt, vagy kabátot jelöl, mint pl. a hati (Hatj) vagy a behen (bhn), de egyelőre egyiket sem tudjuk pontosabban meghatározni. Csak annyi bizonyos, hogy a behent a nők hordták.
Bizonyos esetekben a köpeny viselete az ellátott feladatot jelezte, így a halotti áltozatot bemutató szem-pap gepárdbőrből készült, vagy azt imitáló köpenyt viselt, míg Héliopolisz csillagász papjainak a köpenyét csillagok díszítették.
 
 
 
© Győry Hedvig