Öv

Övet az egyiptomi férfiak legkorábbi ábrázolásain látni már – az egyiptomi szoknya rögzítésére használták. Ez az alkalmazási mód változó övhosszúsággal, de történelmük során folyamatosan kimutatható. A tunika jellegű ruhaviselet elterjedésével sem veszített népszerűségéből, de a hosszan lelógó szalagvégek alapján ezt az övszalagot dekoritív jelleggel viselték.
A Ramesszida korban egy újabb alkalmazását is bevezették. Előkelő személyek ábrázolásán látni, hogy a törzset többször is körbetekerték vele, olyan hatást keltve, mint a mai derékmelegítővel. III. Ramszesz fáraónak egy ilyen harci öve fenn is maradt. A Liverpooli Régészeti Múzeum kiállításán látható a színes mintával szőtt, 5 méter hosszú öv.
Hasonló jellegű szalagdíszeket táncosnőkön látni a korábbi időkben, bár ott a pántokat a vállon is átvetették. Nőknél az öv viseletének kezdettől fogva díszítő funkciója volt, de lényegesen ritkábban viselték. Bár látni a derekat épp csak körülvevő övet, az esetek zömében két hosszú, lelógó szalagban végződött az öv.
Az öv egyik neve isken volt.
 
 
 
© Győry Hedvig