Ramesszeum

Három 18. dinasztiabeli halotti templom közé épült II. Ramszesz fáraó halotti temploma, a Hwt nt HH m rnpwt Xnmt WAst, vagyis „a millió évek háza Uszermaatré-Szetepenré számára, a Thébával egyesült”, amit a görög hagyományban Oszümandiasz sírjaként emlegettek.
Tengelye a luxori Amon-Ré templomhoz II. Ramszesz korában épített udvar felé nézett. Építésze, Pr-Raw az uralkodó 5.-21. évéig dolgozott rajta. Az első fázisban készült el maga a templom, a kultuszpalota, raktárak és I. Széti temploma, mely valójában a korábbi templom újjáépítése. Ez eredetileg, feltehetőleg I. Amenhotep és Ahmesz-Nofertari körmeneti temploma lehetett.
Ramszesz halotti templomának 1. udvara egyúttal a palota udvara is volt, ennek megfelelően a déli falban volt egy „megjelenések ablaka”, és a falakat a kádesi csata jelenetei, és a király áldozati jelenetei díszítették. A 2. pülon előtt pedig II. Ramszesz kolosszusa állt anyja, Tuja szobrával. A 2. udvar jelenetei az istenünnepekről szólnak, majd a hüposztil csarnokok és kápolnák meg kiegészítő helyiségek következtek. A templom központjában Amon, Mut és Honszu bárkaszentélye helyezkedett el. A nagy oszlopcsarnokot a királyi áldozatok mellett a Völgyünnep jelenetei ékesítették. A következő 8 oszlopos csarnok asztronómiai mennyezetén a bolygókat, dekánokat és holdistennőket ábrázolták.
Az építkezés 2. fázisában raktárakkal bővült az együttes. ennek ásatása során sok érdekes dolog került elő, többek között egy középbirodalmi sírokkal teli területen egy varázsló síregyüttese is.
 
 
 
© Győry Hedvig