Ramszeszek

A 19. és 20. dinasztia sok uralkodóját Ramszesznek hívták, ezért is szokás ezt a korszakot ramesszida kornak nevezni. Az utolsó ramesszida uralkodó XI. Ramszesz volt.
A legtöbbet emlegetett Ramszesz fáraó a 19.dinasztia idején élt II. Ramszesz, akiről már biztosan sokat hallottál. Igen sokáig, 67 évig uralkodott, pedig még a 18. dinasztia utolsó fáraójának, Hóremhebnek az uralma alatt született. Múmiája megjárta Párizst. Komoly orvosi vizsgálatok során megállapították, milyen betegségekben szenvedett a fáraó, és arra is rájöttek, hogy hennával vörösre festette bizony már őszülő haját. Halotti temploma a hajdani Théba területén áll, és Ramesszeumnak nevezik. Sírja a Királyok Völgyébentekinthető meg. Nagyon sokat építkezett szerte az országban. Egyik különleges építménye az Abu Szimbelben épített sziklatemplom.
Őt III. Ramszesz követte, akinek halotti temploma Medinet Habuban áll. Uralkodása idején jegyezték fel a történelem első ismert sztrájkját. Az utolsó Ramszesz fáraó korában egy „újjászületés” vagyis reneszánsz programot hirdettek meg.
 
 
 
© Győry Hedvig