A hagyomány szerint Ozirisz tanította meg az ókori egyiptomiakat a földművelésre, neki köszönhették a civilizáció létrejöttét, és hitük szerint Ozirisszá válva nyertek örök életet. A Szépművészeti Múzeum egyiptomi vetélkedője azért róla nyerte nevét, mert az ő földjén kialakult kultúra tárgyi emlékeit, szellemi örökségét dolgozza fel.

A honlapon új rovatok nyílnak, melyekhez a Ti segítségeteket is kérjük, önkéntes és iskolai közösségi szolgálat formájában egyaránt. A részletek rövidesen olvashatók lesznek a Múzeum honlapján, ahová a tárlatvezetések és foglalkozások is felkerülnek. 

Az egyiptomi program részeként megrendezésre kerülővetélkedőn, idén ismét thébai gyermekek kalandjait elmesélő történetek segítenek a csapatoknak. Várjuk az általános és középiskolás diákok csapatainak a jelentkezését! Részvételi díj nincs!

A vetélkedő 3 fordulóból áll (február 5, március 18, április 22 határidővel), és döntővel zárul, mely a középiskolások kategóriájában virtuális formában kerül megrendezésre. A beküldött megoldások alapján dől el, melyik csapatokat hívjuk meg a döntőre. A jelenkezési idő január 11-ig tart, a részletekről az egyip@szepmuveszeti.hu e-mail címen lehet érdeklődni. A döntő nyilvános, és 2016 május végén, a Magyar Nemzeti Galériában lesz.

A résztvevők nemcsak az iskolai tananyagnál mélyebb szinten tesznek szert az ókori egyiptomi kultúra átfogó ismeretére, hanem a feladatokon keresztül Egyiptomi Gyűjteményünket is játszva ismerhetik meg, fejlesztenek számos, a mindennapi életben fontos készséget és bővítik digitális ismereteiket.