Királynő / istennő büszt, töredék


Anyag: kékeszöld egyiptomi fajansz
Leltári szám: 51.2249
  • A kékeszöld egyiptomi fajansz szobrocska feltehetően Ízisz istennőt ábrázolja, az anyaságot szimbolizálva. Nagy szemei, orcája párnái, teltkarcsú alakja a Ptolemaiosz kor stílusát követve örökíti meg.
    Fonatokba rendezett dús parókája alól homlokán kikandikál fürtökbe rendezett haja, a paróka felett pedig, a fej hátsó felét egy keselyű korona fedi, melynek nyakrésze a fejtetőn előre nyúlt, és a homlok felett egykor a madár fejében végződött. Ez éppúgy letört, mint a fejtető további – minden bizonnyal koronát viselő – része, a jobb karja válltól, a bal karja pedig a felsőkartól lefelé, és egész teste, mely közvetlen a mell alatt törött le, ami maga is súlyos sérüléseket szenvedett. Az istennő parókáján ábrázolt keselyű madár egyrészt utal Mut istennőre, az „istenek királya”, Amon feleségére, akivel Íziszt azonosították, másrészt az uralkodó királynőre. Ugyanis a kultikus életben, a király – Hórusz isten párhuzamaként, gyakran azonosították Íziszt és a királynőt.
    A szobrocska mérete, mely töredékes volta ellenére is majdnem eléri az 5 cm magasságot (4,85 cm), valószínűtlenné teszi, hogy keretbe foglalva és nyakláncra fűzve viselték volna. Függesztőfüle nincs, ami a közvetlen felfűzést lehetővé tette volna. Nagyon valószínű viszont, hogy négyszögletes talapzaton helyezkedett el, és otthon kis fülkében, mint a házat védő amulettet helyezték el. Sorozatban készült, présmintákkal előállított termék volt. Részletekbe menő, aprólékos kidolgozása, parókája fekete festése mégis a drágább áruk közé sorolja, melyet mérsékelt példányszámban készítettek el. Így felállítása leginkább egy gazdag polgár házi oltárán képzelhető el, talán Alexandriában, Memphiszben vagy más nagyvárosban.
    Lelőhelye sajnos ismeretlen, de előállítása csak központi helyen valószínűsíthető, ahol volt elegendő fizetőképes kereslet.

     

    Győri Hedvig