Hatti

Hatti Anatólia középső területének óegyiptomi neve volt. Az Újbirodalom korában tűnt fel, amikor az indoeurópai eredetű hettiták vaskori állama kialakult. Ennek fénykora a Kr. e. 14–13. századra esett. Területe ekkor a Földközi-tengerig kiterjedt, Délen pedig Dzsahival (Kánaán) volt határos. Kultúrájuk a Kr. e. 23–8. századig nyomon követhető, ekkor beolvadtak az arameusok közé.

Jelenlegi ismereteink szerint a hettiták a Kaukázusból telepedtek be, és a Kr. e. 3. évezred végén hódították meg a területet. Az indoeurópai népvándorlás idején a luvikkal, hurrikkal és palaikkal együtt jöttek. Először óasszír források említik őket. Területükön a lakosság zöme akkor még hatti nyelven beszélt, és hettita uraik egymással hadakozva éltek. Feljegyzéseik alapján a birodalmat Kr. e. 1400 körül Pithana és Anitta hozta létre. Fővárosuk kezdetben Kussara, majd Hattusas lett.

A hettita Újbirodalom I. Tudhaliya nagykirály idejében alakult ki, és fokozatosan meghódította Szíria és Kánaán területeit is. A terjeszkedés az egyiptomi békeszerződéssel állt meg. Erős és ütőképes hadseregük harci sikereiben a vasfegyverek használatán kívül a harciszekér-egységeknek volt döntő szerepük. A fáraóhoz hasonlóan a nagykirályt (labarna) istenként tisztelték. Isteneik felvonulását domborműveken faragták ki az újhettita birodalom fővárosának sziklatemplomában (Boghazköy / Boğazkale). Főistenként Tarhun viharistent tisztelték. Az Alaca Höyükben Hepat napistennőnek épített gátjukat 2007 óta ismét használatba vették. II. Ramszesz és III. Hattusilis hettita király (kb. Kr. e. 1267/1265–1240/1237)  kötötték meg a világ első fennmaradt békeszerződését, évekkel a Muwatallissal (kb. Kr.e. 1295-1272)  vívott kádesi csata után (kb. Kr.e. 1274).

A trónviszályok és a tengeri népek inváziója annyira legyengítette a szövetségi (vazallusi) rendszerben felépülő államot, hogy kis királyságokra bomlott, amelyek aztán még évszázadokig fennálltak.

A birodalom korszakai:
Territoriális királyságok kora (Kr. e. 24–18. század)
Hettita Óbirodalom (Kr. e. 17–16. század)
Első átmeneti időszak (Kr. e. 16–15. század)
Középhettita kor (Kr. e. 15–14. század)
Második átmeneti időszak (Kr. e. 14. század)
Hettita Újbirodalom (Kr. e. 14–13. század)
Újhettita későkor (Kr. e. 12–8. század)
Tengeri népek kora (Kr. e. 12–11. század)
Arameus kor (Kr. e. 10–8. század)