Gepárd

Bár a DNS-vizsgálatok alapján a macskaformák (Felinae) alcsaládba tartozó gepárd (Acinonyx jubatus) alakjában igen hasonlít a leopárdhoz, más alcsaládhoz tartozik. Latin neve elárulja, hogy sörényes (jubatus) állat, és a legtöbb macskafélével ellentétben nem mozgó karma, pontosabban csak félig behúzható karma van. A száraz, szavannás területek lakója. Mára eltűnt az országból, az ókorban – neve alapján – különösen Alsó-Egyiptomra volt jellemző. Úgy dorombol, mint a macska, de nem tud bőgni. Hajnalban vagy alkonyatkor szokott vadászni. Rendkívül gyors, futása meghaladja a 90 km/óra sebességet.

Az Újbirodalom korában az állat és bundája a déli importáruk közé tartozott. A bundából öltözetet készítettek, és áldozatként is megjelent. Feltételezik, hogy egyes példányokat vadászatra idomítottak be.

Alakja feltűnik a varázskéseken (apotropaikon), és a gepárdot mintázza a “repülő párduc” motívum, ami a gyorsaságát képileg hangsúlyozza.

Mafdet istennő szent állata volt, aki maga is azonosult vele, de kapcsolatban állt Bész és Dunanui istenekkel és a griffel is. Egyik óegyiptomi neve (nTr(j)t) „isteni” lényét emeli ki. További nevei is a leopárddal egyezőek, illetve attól az “alsó-egyiptomi” jelzővel különülnek el: Abj, Abj mH, bA mH, mAfd.t.

 
 
© Győry Hedvig