Hüpszelisz / Saszhotep

Saszhotep a 11. felső-egyiptomi nomosz fővárosa, Assziuttól alig 5 km-rel délre található. Görögül Hüpszelisznek nevezték, mai nevén Shutb. Középbirodalmi források említik először, és „Saszhotep uraként” Hnum istent nevezik meg.
A települést magát nem ismerjük, de tudjuk, hogy lakói Deir Rifaban (Rifeh) temetkeztek, ahol az egyes temetőkben az Első Átmeneti Kortól a Ptolemaiosz korig kerültek elő sírok. Már 1906-ban Flinders Petrie erősen kirabolva találta őket, csak a két fivér, Naht-anh és Hnum-naht sírja maradt érintetlen. Ők a „kormányzó fia” címet viselték, és sírkamrájuk egy nagyobb sír – talán apjuk, Aa-Hnum sírjának az udvarából nyílt. (A sírfelszerelés a Manchesteri Múzeumban tekinthető meg, a múmiákat már 1908-ban tudományos vizsgálatnak vetették alá.)
Kiemelkedőek a középbirodalmi sziklasírok, mint Naht-Hnum és Nefer-Hnum kormányzó temetkezési helye. A temető leletei között találtak lélekházakat is, melyek a város lakóházait mintázzák.
A Ptolemaiosz kori kartonázsokból kibontott papíruszok között pedig az egyik görög nyelvű a Kr.e. 205-185-ig tartó felső-egyiptomi ellenkirályságról szól – Ankhwennefer és Horwennefer királyokkal, egy démotikus papirusz pedig Etiópiával kapcsolatos történet töredékét őrizte meg sajnos túlságosan is töredékes formában.

 
 
 
© Győry Hedvig