Méta – sporttörténeti elemek 1.

Mint megtudtuk, a labdaütés szertartása a mi métánkhoz valamelyest hasonlóan zajlott. Ez nagyon jó hír! De ki tudja, hogyan játsszák a métát?  Én utánanéztem, és íme az eredménye.

meta-Körméta (PIM archívuma)

meta-Körméta (PIM archívuma)

méta egy ütőkkel felszerelkezett magyar labdajáték. Többnyire gyerekekből, diákokból álló csapatok játsszák. II. Lajos idejéből származó források szerint a lovagok is játszottak egyfajta métajátékot, amely azonban nem volt azonos a gyerekek és fiatalok itt következő szórakozásával.

Tekintve, hogy a méta eredete több évszázadra visszanyúlik vissza, nem tudunk visszakövetkeztetni egy feltételezett alapformára, és az azóta eltelt időben igen sok változata alakult ki és terjedt el. Ennek a játékcsaládnak a tagja a krikett és a baseball is.

metapalya

egy méta pálya rajza

Az általános szabályok szerint a 20-30 méter hosszú pályán játsszák, melyet a métavonallal zárnak le. A pálya közepén található a cél (vár, tilos hely, méta). Ezt a legkülönbözőbben jelölik. Például krétával rajzolják fel vagy kövekből, fából rakják ki.
Az egyik csapatot az ütők, a másikat pedig a kapók vagy fogók alkotják. A játék során a 60-70 centiméteres ütővel, tulajdonképpen bottal vagy husánggal (métabot, métaütő, kámpa, kampaverő, mángorló) felszerelkezett csapatok tagjai a vonal mögött felsorakoznak.

hosszú méta (PIM dokumentum)

hosszú méta (PIM dokumentum)

A kapók egyike az ütőknek sorra adogatja (vagy az ütőjátékosok dobják fel maguknak), a rongy-, bőr- vagy nemezlabdát. A kapók a labdát a métabottal a lehető legerősebben és a legtávolabbra igyekeznek elütni. Az elütést követő pillanatban az ütő elrohan a tilos helyre, ahol nem lehet a labdával megdobni, és ezt követően – ha a helyzetet úgy méri fel – ugyancsak szaladva igyekszik visszaérni a vonal mögé, ahol csapatának többi tagja várakozik. Mindeközben, ha valamelyik fogó elkapja az általa elütött labdát, és még visszaérkezése előtt eltalálja vele a soros ütőt, a két csapat helyet cserél: az ütőkből lesznek a kapók, és fordítva, a kapókból az ütők vagy az éppen futó játékosból fogoly lesz. Ha a fogók egyike még röptében elkapja a labdát, ugyancsak szerepet cserél a két csapat.


Példa a méta-játékra (forrás: you tube)

A méta legismertebb változatai a várméta (várasdi), a körméta és a futóméta (népi nevei longa méta, hosszú méta, kifutós, szaladós méta) a pálya szerint váltakozik, ahogy a szabályok is eltérőek a különböző helyeken.
Kincskereső kisködmönben és a A Pál utcai fiúkban is említik.

(Forrás:  Wikipédia)
Bulyovszky Milán

Itt egy másik méta szabályzat meg egy következő és még egy következő.