Absztraktok        Program        Regisztráció

Növények és egészség,

az ókori Egyiptomtól napjainkig

Szeretettel köszöntjük és várjuk Önöket, mint előadókat a MEBT ÓEB idei online kétnapos multidiszciplináris konferenciájára, ahol magyar és angol nyelvű szekciókkal az ókori Egyiptomtól napjainkig, a növények széles skálájának egészségügyi vonatkozásait vitathatjuk meg előadás vagy poszter formájában.

A konferencia ideje: 2021 október 14-16.
Előadások időtartama: 20 perc
Az előadás nyelve: angol vagy magyar
A részvétel ingyenes
Kapcsolat: mebt@mebt.hu

A növények a legkülönbözőbb módokon és formában befolyásolják életünket. Szöveges, képi, tárgyi és az ásatásokon előkerülő növényi maradványok egyaránt tükrözik, ahogy a népi hiedelmek, vallási rítusok és elképzelések is vallanak róla.
Az ókori egyiptomiak 3000 éves történetük folyamán számos olyan növényt fogyasztottak és hasznosítottak, melyek a mai világban is közkedveltek, vagy ismertek. Ilyen volt például a tönkölybúza, árpa, a lótusz termése, uborka, dinnye, bab, lencse, borsó, csicseriborsó, görögszéna, hagyma, fokhagyma, póréhagyma, tigrismogyoró, taró, porcsin, zeller, saláta, káposzta, retek és cikória. A gyümölcsök között megtalálható a füge, szikomórfüge, datolya, dum gyümölcse, szőlő, gránátalma, krisztustövis termése, olajbogyó, hogy csak néhányat említsünk. Fűszerek közül kedvelték a koriandert, római köményt, kaprot, kakukkfüvet, zsályát, borókát, mentát…, míg orvosi receptekben megtalálható még az üröm, konyza, akácia, maeruafa, tamariszkusz, sivatagi datolya, szentjánoskenyérfa, ricinus, mustár, fahéj, tömjén, mirha, stb is, bár számos növény neve ismeretlen vagy az azonosítása nem egyértelmű.
Némelyik növényt istenektől származtatták, másokkal a mítoszok körében találkozunk, és van, amiről annyi derül ki, hogy bizonyos esetekben varázserőt tulajdonítottak neki, vagy valamely szertartás alkalmával használták.

A konferencia célja, hogy jobban megismerjük ezeket a képzeteket, vagy a gyakorlati alkalmazásokat. Hol, milyen formában tűnnek még fel, hogyan hagyományozódtak, milyen módon jutottak el egészen más tájakra is, ill. az egyes növények alkalmazási módjai hol, hogyan alakultak, milyen fizikai-kémiai vagy élettani tulajdonságai tették felhasználásukat lehetővé, vagy kifejezetten idézték elő.

A konferencia témája elsősorban a gyógyászat különböző területeire koncentrál, így elsősorban olyan előadásokat várunk, melyek a gyógyszerészettörténet, orvostörténet, népgyógyászat, történeti korok gyógyító módszerei és anyagai, dietétika, farmakognózia, fitoterápia, társadalomtörténet, etnobotanika, növényélettan területére vonatkoznak. Emellett fontosnak tartjuk a növények vallási életben, hiedelmekben betöltött szerepét, hiszen számos népnél, az egyiptomihoz hasonlóan a gyógyító mágia is alapvetően fontos volt.

Tervezett szekciók
1. Gyógyítás és táplálkozás története az ókori Egyiptomtól napjainkig
Mit, hogyan, hol, kik és mikor használtak gyógyításra, az egészség megőrzésére vagy betegség megelőzésére az ókortól napjainkig a világ különböző részein; mivel táplálkoztak a mindennapi életben, mik voltak az ünnepi ételek/italok, mit vártak tőlük régen, és miről vallanak a néprajzi kutatások
2. Történeti korok gyógyszerei és gyógyszertudománya a források tükrében
Az egyes korszakokban kik, hogyan és miért rögzítették a gyógyászatra vonatkozó ismereteket, milyen elvek alapján kezelték a betegeket, vagy kívánták fenntartani az egészséget; a köznép köréből milyen magyarázatokat ismerünk
3. Korunk növényekre épülő gyógyszerészete és orvostudománya
Mai ismereteink szerint mit tudunk megállapítani az egyes növények hatóanyagairól, hatásmechanizmusáról, annak intenzitásáról, milyen biokémiai összefüggések ismerhetők fel egymásra hatásuk területén.
4. A növényekhez kapcsolódó vallási nézetek, hiedelmek
Kik, hol, milyen különleges, mágikus tulajdonságokat tulajdonítottak/nak, és melyik növénynek, mivel magyarázzák, hogyan épült ez be a mindennapokba/ünnepekbe vagy a gyógykezelésbe

A Konferencia elnöke
Dr. Győry Hedvig PhD

A Konferencia titkára
Király Hedvig

Szervezőbizottság
Dr. Victoria Asensi-Amoros, Balogh Csilla PhD, Prof. Dr. Blázovics Anna DsC, Prof. Dr. Rosalie David, Dr. Dobson Szabolcs PhD, Prof. Dr. Forrai Judit DsC, Prof. Rim Hamdy, Kótyuk Erzsébet PhD, Prof. Ergün Lafli, Marton Ildikó, Scheffer Krisztina, Dr. Szentmihályi Klára PhD, Prof. Dr. Szőke Éva DsC, Paula Veiga, Assoc. Prof. Hana Vymazalová, Ph.D.

Az absztraktokat max 300 szó terjedelemben magyar és angol nyelven a mebt@mebt.hu címen várjuk rövid szakmai önéletrajz kíséretében.

A konferencia anyagát az Aegyptus et Pannonia VII. kötetében fogjuk közzétenni.

Őszintén reméljük, hogy a részvevők számára szakmai szempontból hasznos lesz a konferencia. Emellett reméljük, hogy ez a tudományos fórum megteremti a lehetőséget a személyes kapcsolatok felújítására és újak kiépítésére is.