Forgatókönyv digitális történetmeséléshez

A forgatókönyv egy olyan teljes anyagot magába foglaló leírás (screenplay), esetenként rajzokkal / vázlatokkal kiegészített, vagy csak azokat tartalmazó (storyboard) formában, amelyben a felhasznált anyag (szöveg, kép, hang…) mellett szerepel annak felhasználási módja is. Tulajdonképpen a szövegkönyv praktikus elemekkel kibővített formája – magában foglalja az anyaggyűjtés után kiválasztott valamennyi elemet, és a technikai megoldásokat. Időrendi sorrendben halad, jól áttekinthető formában.

A forgatókönyv megtervezésének a folyamata gyakran jár átrendezésekkel, de sokat segít a teljes cselekmény áttekintésében. Érdemes táblázatos formában, vázlatos rajzokkal elkészíteni. A vizuális megjelenítés sokszor ad új ötleteket is, és segít a nyersanyag könnyebb megtalálásában. Az ekkor beleillesztett képek csak jelzésértékűek.

A forgatókönyv fontos eszköz abban a tekintetben is, hogy a történetet elemi egységekre osztja. Részről részre haladva egyszerűbb lesz majd a megvalósítás. Az egységeket akár külön-külön cédulákra is lehet írni / rajzolni, és azok sorrendjét a tervezés folyamán cserélgetni. Amikor végleges a sorrend, az egyes jelenetek közötti átmenetek kidolgozása is lényeges.

A jó forgatókönyvben a történet előrehaladása logikus és magától értetődő, a végén az események lezárulnak. Figyelemfelkeltő kezdet lehet pl. a kérdésfelvetés, egy jelenet, érdekes kép, játék, példa.

Ilyen elemekből épül fel:
storyboard2
vagy
storyboard1

További, digitális sémák találhatók például ezen az angol nyelvű honlapon: Storyboard That

Tanácsok forgatókönyv készítéséhez:
https://www.storyboardthat.com/hu/articles/f/how-to-write-a-forgat%C3%B3k%C3%B6nyv
http://www.filmtett.ro/cikk/1488/filmiskola-a-jatekfilm-alapja-a-forgatokonyv