Szerzői jog (copyright)

A kép, zene, videó stb. szerzőjének joga van az általa előállított termék felhasználásáért jogdíjat kérni. Saját kép, hanganyag, felvétel … esetén a készítő és felhasználó személye azonos, a szerző maga dönt a felhasználásról.

Mások munkájának a felhasználásához a szerzői jog tulajdonosának írásbeli engedélye szükséges (akár ingyenes, akár költséggel jár), kivéve, ha a szerző hivatalosan lemondott erről a jogáról, és a mű jogdíjmentesen felhasználható (akár kereskedelmi célra is), a forrás megjelölése esetén. A neten az ilyen anyagoknál szokás a közkincs / Public Domain vagy a CC (BY) / Creative Commons kiírása. Ez utóbbinak vannak szűkített változatai is:
Találni CC BY-SA (ShareAlike) megnevezést. Ez azt jelenti, hogy az CC-ből kiindulva készített munkák is a CC kategóriájába fognak esni – vagyis azt a képet … amit belőle készítettél bárki szabadon felhasználhatja, a forrás megjelölésével.
A CC BY-ND (NoDerivats) esetében viszont, csak változatlan formában építheted be saját munkádba.
A CC BY-NC (NoCommercial) esetében az eredeti alkotás változtatható, de üzleti célból nem terjeszthető. (Az erre alapozott munkák további jogi szabályozása a szerzőtől függ.)
A CC BY-NC-SA (NoCommercial + ShareAlike) esetében változtatható az anyaga a felhasználáskor, de az újonnan készített mű is közkincsnek minősül, viszont kereskedelmi célra nem engedélyezik – ilyen kívánság esetén a szerzővel írásban, külön meg kell állapodni.
A CC BY-NC-ND (NoCommercial + NoDerivats) esetében nem adható el, és csak változatlan formában használható fel az anyag.
A forrást mindegyik esetben meg kell adni. Ilyenek közkincset felhasználó helyek például a Wikipédia, Flikr, GettyImages.

Digitális programok esetében más szabályok vannak. Ingyenes szoftverek találhatók pl. a Free Software Foundation vagy Open Source Initiative cím alatt.