Digitális történetmeséléshez

A technika fejlődése következtében a 21. század sok új, korábban elképzelhetetlen lehetőséget nyújt a kreatív emberek számára. Ezek egyike a történet IKT eszközökkel illusztrált elmesélése, a digitális történetmesélés. 

A digitális történetmesélés tehát gyakorlatilag digitális eszközök segítségével elmesélt történetet jelent. A szóban előadott történethez hasonlóan épül fel, de a témát olyan elemekkel színesíti, mint a képek, szöveg / narratíva, hang, zene, videó-klip, animáció és multimédia … Ehhez az adott célnak megfelelő szoftvereket használ – így megnézése komputeren, okos telefonon, tableten,  de akár DVD-n is lehetséges. A történet hosszúsága változó lehet, mégis viszonylag rövid szokott lenni (2-10 perc). Alapja a szövegkönyv, mely a mű tartalmát foglalja magában teljes egészében. Erre épül rá a forgatókönyv, melyet gyakran képekkel készítenek el (storyboard), hogy rápillantással gyorsan áttekinthető legyen.

Két különböző példa: https://www.youtube.com/watch?v=8bYRy_wZEJI&app=desktop (angolul), vagy https://www.youtube.com/watch?v=1lDpyuX1N7Y (ami a Spectrum egyik trailerje)