Abstracts       Program       Registration

Növények és Éghajlat

nemzetközi interdiszciplináris konferencia

személyesen és zoomon

A MEBT ÓEB Növények és éghajlat címmel az MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeummal és a Magyar Mezőgazdasági Múzeummal együttműködve rendezi meg soron következő konferenciáját, amely 2025. január 27. és 31. között lesz Budapesten, online és offline formában. A konferencia témájához kapcsolódóan várunk szakmai előadásokat az egyiptológia, orvostörténet, etnológia, földrajz és kapcsolódó tudományterületekről.

Egy adott régió növényzetét több tényező határozza meg, amelyek közül az egyik legfontosabb elem az éghajlat. Az évezredek során a Föld éghajlata jelentős változásokon esett át, melyek hatása erőteljesen befolyásolta ennek a flórának az alakulását, amely aztán tovább hatott az állatvilágra és az ember életére. Egyesnövények az éghajlat változás hatására elszaporodtak, mások kipusztultak, voltak, amik alkalmazkodni tudtak, másoknak az emberi tevékenység tette lehetővé a túlélést, mások természetes folyamatok eredményeként feltűntek. A kereskedelem, utazások, hódítások szintén hozzájárultak új és új növények betelepítéséhez, melyek fennmaradása j hazájukban a körülmények függvényében – köztük jelentős mértékben – az éghajlattól függően alakult. Ezeknek a jelenségeknek a vizsgálata térben és időben is sok tapasztalatot nyújthat, és népirajzi, orvostörténeti, gazdaságtörténeti, sőt társadalmi és politikaitörténeti tanulságokkal is szolgálhat. Várjuk BA, MA, PhD hallgatók jelentkezését is.

Elsősorban a következő témákban várunk előadásokat
– adott növény használata különböző korokban, ill. ennek hatása az adott kultúrára
– táplálkozás változása az éghajlati kitettség hatására
– növényekhez kapcsolódó szokások kialakulása, változása, betegségek alakulása
– növényi alkalmazkodás módjai, a változás hatása egyes fajokra formai és fitokemikáliák szempontjából
– különböző kultúrák növényválasztása adott funkció / feladatkör betöltéséhez
– idegenhonos növények megtelepedése, adaptációja, hatása környezetükre
– klímatolerancia, az egyes klímákhoz alkalmazkodott fajok jellemzői, életképesség,
– klíma hatása a növénytermesztésre, gyógynövény felhasználásra – hőmérséklet, csapadék mennyisége és megoszlása, változás módja, hatása a talajra ill. ennek visszahatása

A konferencia ingyenes.
A regisztráció határideje október 15.
A kiválasztott résztvevők munkáit az Aegyptus et Pannonia következő konferenciakötetében közöljük.

Ha bármi kérdése van, írjon a  mebt@mebt.hu vagy a 2018mebt@gmail.com e-mail címre.

Várjuk jelentkezését!
Szervező Bizottság