Történetmesélő pályázat, 2019

Ezúton szeretnénk figyelmükbe ajánlani Magyar-Egyiptomi Baráti Társaság (MEBT) Ókori Egyiptomi Bizottságának (ÓEB) „Dzsedi varázslata” címen magyarországi és határon túli diákoknak meghirdetett óegyiptomi digitális történetmesélő pályázatát. (Az ókori egyiptomi szöveg magyar fordítása itt található.)

A pályázat célja, hogy egy ókori egyiptomi történeten keresztül a diákok betekintést nyerjenek ebbe a több ezer évvel ezelőtti kultúrába, ismerkedjenek annak életével, a korabeli élővilággal és mese műfajával, és ezek alapján IKT eszközök felhasználásával saját maguk meséljék el a történetet.

A munka során fejlődik képzeleterejük, gondolkodásuk, előadói készségük, tájékozottabbak lesznek az Internet világában, új programokat próbálnak ki, ill.tanulnak meg kezelni, és közben kiváló lehetőség nyílik a csapatépítésre meg team munkára.

A munkához szeretnénk minél jobban támogatni a csapatok felkészülését, ezért felhívjuk a figyelmet a Fáraók Földjén honlapra, ahol a Kislexikonban és a Segédletekben számos információ található.

A pályázat menete:

Jelentkezés / február végéig (de legkésőbb az első forduló anyagával együtt) a kitöltött nevezési lap palyazatmebt@gmail.com címre való elküldésével.

  1. forduló / március 20: tervezet készítése a történet bemutatására (figyelembe veendő: történet menete, közönség, bemutatás módja, célkitűzés – akár egy elképzelt lezárás megalkotásával, érdemes egymás között többször megbeszélni) – beküldendő: szövegkönyv és annak magyarázata
  1. forduló / április 20: a történethez illő anyag gyűjtése (kép: rajz, festmény, fotó, térkép, táblázat, videóklip … – hang: zene, beszéd, interjú, hangeffekt … – információs tartalom: honlap-adat, dia, adatbázis, …) majd válogatás belőle, és a forgatókönyv elkészítése – beküldendő: forgatókönyv, és az ott felhasznált anyagok forrása (könyv, honlap, fényképész, riportalany … megnevezése / adatai, a szerzői jogok figyelembe vételével)
  1. forduló / május 10: a mű megvalósítása (a szükséges anyagok felvétele és importálása a kiválasztott szoftverekkel az elképzelt formában – cím, esetleg alcímek adása, beszerkesztése – lezárás: közreműködők megadása, copyright, köszönetnyilvánítás),ha készen van, átnézés, javítás, végleges változat elkészítése – zsűrizésre beküldendő: a kész mű

A végeredményt a zsűri pontszáma adja meg. Eredményhirdetés május második felében várható.

Az 1-12. osztályos korosztályból vegyes és azonos évfolyamba járó diákcsapatokat egyaránt várunk

(a) alsós,
(b) felsős és
(c) középiskolás

kategóriában. Kérjük, hogy a csapatok létszáma max. 8-10 fő legyen. A diákok valamennyi feladatot saját környezetükben, maguk oldják meg, és munkájuk eredményét a lenti e-mail címre küldjék be.

Reméljük, hogy a készülés során a közös élmény jó szórakozást is fog nyújtani.

A további információkat a nevezési lap beküldése után küldjük (a nevezési lap hiánya esetén a pályaműveket kizárjuk a zsűrizésből). Jelentkezni a kinyomtatott és kitöltött nevezési lap palyazatmebt@gmail.com címre való elküldésével lehet. Ezzel a pályázati feltételeket tudomásul veszik, és elfogadják.

Részvételi díj nincsen.

Bővebb információ a Fáraók Földjén honlapon található, ill. a palyazatmebt@gmail.com címen lehet kérni.

Várjuk a jelentkezésüket!
Üdvözlettel
MEBT ÓEB csapata