Bábpályázat, 2022

Örömmel tudatjuk, hogy a MEBT Ókori Egyiptomi Bizottsága ismét kiírta óegyiptomi bábpályázatát, ezúttal az ókori egyiptomi „Bentres sztélé történetének” az előadására. (a történet itt olvasható)

A pályázat célja, hogy a történeten keresztül  a diákok mélyebben ismerkedjenek meg ezzel a különleges történettel, mely  II. Ramszesz fáraó korában játszódik, de több mint 1000 évvel később vésték kőbe. A történet betekintést enged a korabeli gondolkodásmódba és életszemléletbe, de ma is aktuális témát boncolgat a betegség kapcsán. Megmutatja a kölcsönös segítség és tudás fontosságát, de jelzi az emberi ismeretek határát és az emberi kapcsolatok fontosságát is. Külön érdekessége, hogy vajon miért vált aktuálissá ez az esemény ennyi idő elteltével.

A bábjáték kialakítása során fejlődik a diákok beleérző képessége, képzelete, tágul látókörük, kifejező és előadói készségük, a manuális tevékenységgel kézügyességük, technikai ismereteik és gyakorlati érzékük. Munka közben kiváló lehetőség nyílik a személyes együttműködésre a közösen kialakított bábfigurák készítésével, a bábszínház együttes megalkotásával, és a párbeszédek kialakításával, a dráma megszerkesztésével. 

Az előadáshoz szeretnénk minél jobban támogatni a csapatok felkészülését, ezért a Fáraók Földjén honlapon a Kislexikonban és a Segédletekben számos információ található. Kérjük a tervezéskor szem előtt tartani, hogy színdarab készül, aminek egyik jellemző eleme a párbeszéd. Kérjük, hogy amennyire lehetséges, ilyen formában dolgozzák fel és adják elő a történetet.

Az előadásokat kérjük videóra venni, és ezt elküldeni nekünk május 10-ig. Amennyiben a lehetőségek engedik, május végén a díjnyertes előadókat meghívjuk székhelyünkre, előadásuk bemutatására.

A jelentkezéshez kérjük kitölteni az itt letölthető nevezési lapot, és azt március végéig a palyazatmebt@gmail.com címre beküldeni. A pályázati feltételek ezen a linken olvashatók.

Kérjük, hogy menet közben készítsenek fényképet a munkafolyamatokról, és az érdekes eseményeket jegyezzék fel.

A végeredményt a zsűri pontszáma adja majd meg. Eredményhirdetés május közepén várható.

Az 1-12. osztályos korosztályból kategórián belüli vegyes és azonos évfolyamba járó diák csapatokat a következő megosztásban várunk:

(a) alsós,
(b) felsős és
(c) középiskolás

kategória. Kérjük, hogy a csapatok létszáma lehetőleg  8-10 fő legyen. A diákok valamennyi feladatot saját környezetükben, maguk oldják meg, és munkájuk eredményét a megadott e-mail címre küldjék be.

Reméljük, hogy a készülés során a közös élmény jó szórakozást is fog nyújtani.

 

Értékelés általános szempontjai:

tartalom helyessége, követhetősége,
egyiptomi jelleg érvényesítése,
kompozíció / felépítés megszerkesztése,
a kivitelezés minősége,
esztétikai élmény,
egyedi, ötletes, érthető és élvezhető.

 

Bővebb információt a palyazatmebt@gmail.com  címen lehet kérni.

Várjuk a jelentkezéseket!

Üdvözlettel
MEBT ÓEB csapata

 

A pályázatot a NEA támogatja. NEAlogo