Digitális történetmesélő pályázat, 2022

A Magyar-Egyiptomi Baráti Társaság (MEBT) Ókori Egyiptomi Bizottsága (ÓEB) ezúton hirdeti meg a „Bentres sztélé története” címen magyarországi és határon túli diákoknak  óegyiptomi digitális történetmesélő pályázatát. (Az ókori egyiptomi történet magyarul itt olvasható.)

Részvételi díj nincsen.                                                                                                digitális szórólap, 2022

A pályázat célja, hogy a pályaművön keresztül  a diákok mélyebben ismerkedjenek meg ezzel a különleges történettel, mely  II. Ramszesz fáraó korában játszódik, de több, mint 1000 évvel később vésték kőbe. A történet betekintést enged a korabeli gondolkodásmódba és életszemléletbe, de ma is aktuális témát boncolgat a betegség kapcsán. Megmutatja a kölcsönös segítség és tudás fontosságát, de jelzi az emberi ismeretek határát és az emberi kapcsolatok fontosságát is. Külön érdekessége, hogy vajon miért vált aktuálissá a történet ennyi idő elteltével.

A történet kialakítása során fejlődik a diákok beleérző képessége, képzelete, tágul látókörük, kifejező és  előadói készségük, új digitális programokat próbálnak ki, ill. tanulnak meg kezelni, és közben kiváló lehetőség nyílik a digitális térben folytatott team munkára. Szeretnénk minél jobban támogatni a csapatok felkészülését, ezért felhívjuk a figyelmet a Fáraók Földjén honlapon a Kislexikonban és a Segédletekben található számos információra, ill. az e-mailes kérdezés lehetőségére.

A pályázatokat a palyazatmebt@gmail.com címre kérjük beküldeni,  videó (lehetőleg mp4) vagy hangos power point formájában, ez utóbbi esetben a hangfile-t külön is kérjük mp3 kiterjesztéssel mellékelni. Kérjük, hogy a résztvevő csoportok egyiptomi jellegű csapatnevet válasszanak.

A jelentkezéshez kérjük kitölteni az itt letölthető nevezési lapot, és azt március végéig a palyazatmebt@gmail.com címre beküldeni. A pályázati feltételek ezen a linken olvashatók.

A pályamű beküldési határideje: május 20, a fenti címen.

Amit várunk:
– A Bentres sztélé történetének digitális feldolgozása saját eszközökkel (kérjük, hogy a műben a cím, a csapat neve és a közreműködők is legyenek megnevezve)
– forgatókönyv, ahol a technikai és művészeti elemek egyaránt szerepelnek
– napló: a feldolgozás menetének leírása, a választott megoldásoknak az indoklása – élményeket, reflexiókat is szívesen fogadunk

A végeredményt a zsűri pontszáma adja meg. Eredményhirdetés május második felében várható.

Az 1-12. osztályos korosztályból vegyes és azonos évfolyamba járó diákcsapatokat a következő megosztásban várunk

(a) alsós,
(b) felsős és
(c) középiskolás

kategória. Kérjük, hogy a csapatok létszáma lehetőleg 8-10 fő legyen. A diákok valamennyi feladatot saját környezetükben, maguk oldják meg, és munkájuk eredményét a megadott e-mail címre küldjék be.

Értékelés általános szempontjai:
egyiptomi jelleg érvényesítése,
tartalom helyessége, követhetősége,
kompozíció / felépítés megszerkesztése,
a kivitelezés minősége,
esztétikai élmény,
egyedi, ötletes, érthető és élvezhető

Reméljük, hogy a készülődés során a közös élmény jó szórakozást is fog nyújtani.

További információt a palyazatmebt@gmail.com címen lehet kérni.

 

Várjuk a jelentkezésüket!
Üdvözlettel
MEBT ÓEB csapata

A pályázatot a NEA támogatja. NEAlogo