Rajzpályázat diákoknak, 2020: A nagy Aton himnusz

Ezúton szeretnénk figyelmükbe ajánlani Magyar-Egyiptomi Baráti Társaság (MEBT) Ókori Egyiptomi Bizottságának (ÓEB) „A nagy Aton himnusz” címen magyarországi és határon túli diákoknak meghirdetett óegyiptomi rajzpályázatát. (Az ókori egyiptomi szöveg magyar fordítása itt található.)

*

A korábbi évekhez hasonlóan a Magyar-Egyiptomi Baráti Társaság Ókori Egyiptomi Bizottsága idén is meghirdeti óegyiptomi rajzpályázatát diákcsoportok részére, ezúttal a „Nagy Aton himnusz” címen. A szakmai zsűri által kiválasztott legjobb pályaműveket most a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériában a vírushelyzet miatt online kiállítás formájában mutatjuk be 2021. január 12. – február 5. között.

A pályázat célja, hogy az ókori egyiptomi költeményen keresztül a diákok ismerkedjenek az ókori Egyiptom Amarna kori életével, a korabeli vers műfajával, és ezek alapján saját maguk által készített képeken a versben olvasható jelenségeket be is mutassák. A bemutatáskor kérjük, hogy az egyiptomi stílust kövessék, ezzel a diákok az egyiptomi síkábrázolás szabályait is megismerik, és kipróbálják. Az új ismeretek és tapasztalatok mellett fejlődnek manuális képességeik, képzeleterejük és kiváló lehetőség nyílik a csapatépítésre meg team munkára, akár a neten keresztül is.

A munkákat hagyományos, szabadkézi technikával és számítógépes megoldással (2D, 3D) egyaránt várjuk A pályaműveket kérjük A4 vagy A3-as méretben elkészíteni.

Az 1-12. osztályos korosztályból vegyes és egy évfolyamos csapatokat egyaránt várunk,

(a) alsós,
(b) felsős és
(c) középiskolás

kategóriában. Kérjük, hogy a csapatok létszáma ne haladja meg a 10 főt.

Felnőtt, egyéni pályázatot is hirdetünk, melyre tanárok és szülők jelentkezését is várjuk – kiírása szintén a Fáraók Földjén honlapon olvasható.

A munkához szeretnénk minél jobban támogatni a csapatok felkészülését, ezért felhívjuk a figyelmet a Fáraók Földjén honlapra, ahol a Kislexikonban és a Segédletekben számos információ található.

Tanári tájékoztató: október 13, 17-18h – a vírushelyzet miatt zoomon keresztül. A részvételi szándékot kérjük a palyazatmebt@gmail.com e-mailen jelezni, hogy meg tudjuk küldeni a belépéshez szükséges adatokat.

Reméljük, hogy a készülés során a közös élmény jó szórakozást fog nyújtani.
A jelentkezéshez kérjük kitölteni az itt következő nevezési lapot. Határidő:  2020. október 25.
Részvételi díj nincsen. A művek beadási határideje: 2020. november 25. (digitálisan kérjük beküldeni a fenti e-mail címre.)

Értékelés szempontjai:
egyiptomi jelleg érvényesítése,
kompozíció / felépítés megszerkesztése,
a kivitelezés minősége,
esztétikai élmény,
egyediség, ötletesség

A pályázat eredményének kihirdetése és ünnepélyes díjátadó 2020. decemberében, Budapesten kerül megrendezésre.
Bővebb információt a fenti e-mail címen lehet kérni, ill. a Fáraók Földjén honlapon található.
Várjuk a jelentkezésüket a fenti e-mail címem, a beszkennelt jelentkezési lap elküldésével.

Üdvözlettel
MEBT ÓEB csapata