Díjátadás

Sajnos az idei évbena COVID-16 pandémia visszaszorítása érdekében miatt számos megszorítás van, ezért a tervezett ünnepséget nem tudtuk megszervezni, és a pályázat eredményéről csak digitális úton tudjuk tájékoztatni a résztvevőket és érdeklődőket.

Díjazottak:

Alsós kategória:
1. helyezés: Egyiptom csillagai (Káli Anna /Debreceni Kazinczy Ferenc Általános Iskola és AMI)
2. helyezés: Te Tündökletes (Kerschnerné Bessenyei Valéria  / Debreceni Kazinczy F. Ált. Isk. és AMI)
3. helyezés: Kertész (Csánk Cecilia / Erzsébetvárosi Két Tannyelvű Általános Iskola, Bp.)

Felsős kategória:
1. helyezés:
Fáraók földjén (Káli Anna /Debreceni Kazinczy Ferenc Általános Iskola és AMI)
Gyengénlátók Általános Iskolája, EGYMI és Kollégium (Horváth Réka / Gyengénlátók Általános Iskolája, EGYMI és Kollégium, Bp.)
2. helyezés:
Egyiptom a mi szemünkkel (Káli Anna /Debreceni Kazinczy Ferenc Általános Iskola és AMI)
Szkarabeuszok (Orosz Dávid / Molnár Ferenc Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Bp.)
3. helyezés:
Lótuszvirág (Kocsisné Maráczi Margit / Makói József Attila Gimnázium)
Nílusi Festérnökök (Vitárius Nikoletta  / Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium, Bp.)

Középiskolás kategória:
1. helyezés: Ramszesz követői (Kocsisné Maráczi Margit / Makói József Attila Gimnázium)
2. helyezés: Ifjú Lázadók (Somogyiné Lakos Erika / Baranya megyei SZC Zsolnay Vilmos Technikum és Szakképző Iskola, Pécs)

A zsűri tagjai:
Bertóty Julianna (Vámbéry Ármin Keleti Szabadegyetem)
Fakó Istvánné (MEBT Ókori Egyiptomi Bizottság)
Farkas Emese (MEBT elnökség)
Gebri Tímea (Szépművészeti Múzeum)
dr. Győry Hedvig PhD (MEBT ÓEB elnök)

Néhány szóban a pályázatról:

Az idei éven is számos diák vett részt a pályázatunkon. A legnagyobb érdeklődést felsős diákok körében keltette, de szép számmal jelentkeztek alsós gyerekek is, és a korábbi évekhez hasonlóan volt néhány középiskolás csapat, de ezúttal néhányuk egyéni munkát küldött. voltak olyan iskolák is, ahonnan több csapat jelentkezett. Ebből a szempontból egy-egy debreceni, budapesti és makói iskola emelkedik ki, Káli Anna, Kovácsné Maráczi Margit és Vittárius Nikoletta tanárnők aktív közreműködésének eredményeként.

Alsós kategória

Felsős kategóriaközépiskolás kategória
10 csapat – 2 kimaradt21 csapat – 4 kimaradt4 csapat – 1 kimaradt + egyéniek
Várpalota, Budapest, Debrecen, Százhalombatta, Szirmabesenyő, MáramarosDebrecen, Csorna, Baja, Budapest, Hetvehely, Makó, SzirmabesenyőMakó, Pécs, Budapest, Cegléd
7 iskola (Debrecen / 3, Káli Anna, Kerschnerné Bessenyei Valéria  + Bp. Sugárút 2, Mészárosné Lábik Erika)

10 iskola (Csorna/ 2, Horváthné Bogdán Katalin , Debrecen / 3, Káli Anna, Budapest / 3, Vitárius Nikoletta, Makó / 3, Kocsisné Maráczi Margit

4 iskola

Baja / Vörös Henriette – egyéni művek

+ Cegléd  csak egyéni

Szinte valamennyiük munkáján látszott, hogy a történeti és művészeti háttérrel foglalkoztak, az amarna kor műveiből többet is alaposan tanulmányoztak, és ezek ihlető forrásul szolgáltak nekik. Voltak, akik egyes motívumokat választottak ki, mások inkább a jelenetekre tették a hangsúlyt.

A munkákon azonban érződik, hogy a diákok egymást inspiráló hatása kevésbé érvényesült, a rajzok és festmények olyan időszakban készültek, amikor sokan betegeskedtek, és távtanítás folyt, vagyis otthon, magukban készítették el a műveket. Tanári részről pedig a hiányzás pótlására kellett a hangsúlyt fektetni, így menet közben kevésbé volt idő figyelemmel kísérni a művek előrehaladását. Ennek ellenére sok szép lés érdekes munka született, méltán lehetnek és lehetünk büszkék rájuk.

Örömmel tudatjuk, hogy (a tervezettől eltérően, a virtuális kiállítás helyett) fizikailag is bejárható kiállításon fogjuk bemutatni az elkészült műveket a Deák17 Galériában 2021 március 18 – április 17 között.

Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani valamennyi résztvevő diáknak, tanárnak és a diákok szüleinek, hogy a jelen körülmények között is ilyen lelkesen alkottak / segítettek alkotni!

 

 

Rajzpályázat diákoknak, 2020: A nagy Aton himnusz

Ezúton szeretnénk figyelmükbe ajánlani Magyar-Egyiptomi Baráti Társaság (MEBT) Ókori Egyiptomi Bizottságának (ÓEB) „A nagy Aton himnusz” címen magyarországi és határon túli diákoknak meghirdetett óegyiptomi rajzpályázatát. (Az ókori egyiptomi szöveg magyar fordítása itt található.)

*

A korábbi évekhez hasonlóan a Magyar-Egyiptomi Baráti Társaság Ókori Egyiptomi Bizottsága idén is meghirdeti óegyiptomi rajzpályázatát diákcsoportok részére, ezúttal a „Nagy Aton himnusz” címen. A szakmai zsűri által kiválasztott legjobb pályaműveket most a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériában a vírushelyzet miatt online kiállítás formájában mutatjuk be 2021. január 12. – február 5. között.

A pályázat célja, hogy az ókori egyiptomi költeményen keresztül a diákok ismerkedjenek az ókori Egyiptom Amarna kori életével, a korabeli vers műfajával, és ezek alapján saját maguk által készített képeken a versben olvasható jelenségeket be is mutassák. A bemutatáskor kérjük, hogy az egyiptomi stílust kövessék, ezzel a diákok az egyiptomi síkábrázolás szabályait is megismerik, és kipróbálják. Az új ismeretek és tapasztalatok mellett fejlődnek manuális képességeik, képzeleterejük és kiváló lehetőség nyílik a csapatépítésre meg team munkára, akár a neten keresztül is.

A munkákat hagyományos, szabadkézi technikával és számítógépes megoldással (2D, 3D) egyaránt várjuk A pályaműveket kérjük A4 vagy A3-as méretben elkészíteni.

Az 1-12. osztályos korosztályból vegyes és egy évfolyamos csapatokat egyaránt várunk,

(a) alsós,
(b) felsős és
(c) középiskolás

kategóriában. Kérjük, hogy a csapatok létszáma ne haladja meg a 10 főt.

Felnőtt, egyéni pályázatot is hirdetünk, melyre tanárok és szülők jelentkezését is várjuk – kiírása szintén a Fáraók Földjén honlapon olvasható.

A munkához szeretnénk minél jobban támogatni a csapatok felkészülését, ezért felhívjuk a figyelmet a Fáraók Földjén honlapra, ahol a Kislexikonban és a Segédletekben számos információ található.

Tanári tájékoztató: október 13, 17-18h – a vírushelyzet miatt zoomon keresztül. A részvételi szándékot kérjük a palyazatmebt@gmail.com e-mailen jelezni, hogy meg tudjuk küldeni a belépéshez szükséges adatokat.

Reméljük, hogy a készülés során a közös élmény jó szórakozást fog nyújtani.
A jelentkezéshez kérjük kitölteni az itt következő nevezési lapot. Határidő:  2020. október 25.
Részvételi díj nincsen. A művek beadási határideje: 2020. november 25. (digitálisan kérjük beküldeni a fenti e-mail címre.)

Értékelés szempontjai:
egyiptomi jelleg érvényesítése,
kompozíció / felépítés megszerkesztése,
a kivitelezés minősége,
esztétikai élmény,
egyediség, ötletesség

A pályázat eredményének kihirdetése és ünnepélyes díjátadó 2020. decemberében, Budapesten kerül megrendezésre.
Bővebb információt a fenti e-mail címen lehet kérni, ill. a Fáraók Földjén honlapon található.
Várjuk a jelentkezésüket a fenti e-mail címem, a beszkennelt jelentkezési lap elküldésével.

Üdvözlettel
MEBT ÓEB csapata