Women in Chanel – Nők Chanelben

Ezen a nyáron számos kiállítást látogattunk meg, legutóbb a Women in Chanel – Nők Chanelbent. Azért volt különleges, mert a többivel ellentétben ez egy fotókiállítás.

Chanel_LudwigMA tárlat a szekszárdi születésű Peter Farago és svéd felesége, Ingela Klemetz Farago munkáiból tevődik össze. Peter Farago először négyéves korában kapott fényképezőgépet, és ekkor szeretett bele a fotózásba. Felesége a zeneiparban tevékenykedett, azonban elköteleződött a divat iránt. A képeken Közép-Európa legismertebb szupermodelljei láthatók, például Palvin Barbara, Axente Vanessa, Karolína Kurková és Julia Hafstrom.

A kiállítás természetesen a Chanel divatcéggel való együttműködésnek köszönhetően jött létre, hiszen elképesztő ruhakölteményekkel járult hozzá a fotósorozathoz. A Chanel talán minden idők legismertebb divatcége, mely igen sokoldalú is, hiszen nem csupán ruhákat, hanem ékszereket, táskákat és parfümöket is készít. Coco Chanel, aki a divat valóságos megreformálásával bebizonyította, hogy a kényelem és az elegancia egyszerre létezhet, méltán lehet lányok millióinak bálványa.

Minden ruhadarabnak külön egyénisége van, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a művészek által megalkotott atmoszféra, melyet a fényképek háttere tesz teljessé. A kiállításon több év kollekciója képviselteti magát, melyeken jól látszanak az adott időszak irányzatai.

Számunkra a legérdekesebbnek az bizonyult, hogy annak ellenére, hogy egyáltalán nem vagyunk divatőrültek, a kiállítás mégis megragadott bennünket, és alig vettük észre, hogy már a végére is értünk.

Bálint A. Csenge és Bukovszky Kata