A Magyar Szecesszió Háza

A Magyar Szecesszió Háza kétség kívül Budapest egyik legszebb állandó kiállításának ad otthont. Mind maga a ház (melyet Vidor Emil tervezett 1903-ban) mind a kiállítási tárgyak kizárólag szecessziós stílusúak. A múzeum több, mint 600 négyzetméter területű, benne minden a 20. század elejét idézi, korhű bútorokat, festményeket és használati tárgyakat találhatunk itt.

A házba betérve megelevenedik a múlt, azonnal belecsöppenünk a békebeli magyar századforduló világába. Az egész házat átjárja a szecessziós stílus, az egész épület tele van műtárgyakkal, üres területet nehéz találni.

A Magyar Szecesszió Háza enteriőröket is tartalmaz. Az otthon minőségét modern életstílusban mutatja be. Érdemes megnéznünk a nagy tálalószekrényen az égig érő fa kifaragott motívumát. Ez a honfoglalás előtti, keleti eredetű sámáni jelképhez nyúl vissza.

A gyönyörű porcelánok mellett magyar dívákról, színésznőkről és a Bedő családról láthatunk portrékat. A Bedő család gazdag gyártulajdonos család volt, eredetileg ők voltak az épület tulajdonosai.

Márk Lajos festményei igen hangulatosak, a Nő pillanatait mutatják be: Reggeli toalett, Vendégség és A szépítkező. A grafikák közül Bíró Mihály festő plakátjai képviselik a szecesszió stílusát.

A magyar bútoripar megteremtőjének, Thék Endrének itt található egy szekrénye. Fenyőfa bútor mahagóni borítással. Bécs, München, Párizs után 1872-ben itthon is megnyitotta műhelyét. Szecessziós bútorokat 1900 után Rippl-Rónai József festővel együtt készítettek.

A természetből merítenek ihletet, hullámzik, virágzik bútoraikon a sok növényi forma.

Wigand Ede bútorai közül két széket és egy asztalt tekinthetünk meg. Alkotásai közül kevés maradt fent, jobbára rajzokon, fotókon láthatók, pedig sok kiállításon részt vett. Nemzetközileg ő a legismertebb magyar bútortervezőnk.

Az európai Art Deco az Osztrák-Magyar Monarchia híres alkotói révén teljesedett ki (Jacob és Josef Kohn, Wiener Werkstatte, Josef Hoffmann, Otto Wagner, Koloman Moser, Adolf Loos), akik a francia Art Nouveau dekoráció helyett egy letisztultabb, funkcionálisabb stílust képviseltek.

Ezek a bútorok a Magyar Szecesszió Kávéházban ma is rendelkezésre állnak, ugyanis a kiállítás mellett szecessziós kávéház működik. Reggel friss croissant várja a látogatókat, de kapható kávé, forró csokoládé és különféle édességek.

Aki Budapesten sétálva kikapcsolódásra vagy egy időutazással felérő programra vágyik, feltétlen látogassa meg a Magyar Szecesszió Házát, biztosan nem fogja megbánni!

szerző: Koltai Anna és Bergendy Petra