Bozsó Gyűjtemény

Kecskeméten a Klapka utcában található Bozsó János Munkácsy-díjas festőművész múzeuma. A ház maga is rendkívül hangulatos a kerti csobogókkal, szobrokkal. Számomra délies, észak-itáliai hangulatot áraszt, mintha egy római hadvezér villájába tévedtünk volna. A Klapka utcanév is arra utal, hogy a híres hadvezérek háza volt ez, a Klapka-ház.

A 2012-ben megújult és kibővült múzeumban látható Bozsó János gyűjteménye, amely több évtizedes munka eredménye. Az elmúlt évszázadok magyar néprajzi és európai iparművészeti remekeit rendezte egybe a híres magyar festőművész.

BozsoGy-Kecskemet3Bozsó csendéletekhez keresgélt ócskapiacon, elhagyott padlásokon gyermekkorából ismert régi használati tárgyakat. A látogatók a művész által berendezett enteriőröket tekinthetnek meg. Magyarország teljes területéről mutatnak be cserépedényeket, faragott használati eszközöket, festett bútorokat. 

Az iparművészeti kiállításon gazdag történeti anyagot őriznek a 16. századtól a 20. század elejéig terjedő időszakból. Az európai üveg-, kerámia-, ötvös és bútorművészet válogatott tárgyait tekintheti meg a látogató. 

Az egyházművészeti  kiállításon népi, főúri reneszánsz és barokk kegytárgyak láthatóak.

Időszaki kiállítótermükben rendszeresen mutatnak be tematikus válogatásokat Bozsó János műveiből, melyeket a magyar expresszív realizmus kiemelkedő alkotásai között tartanak számon.

BozsoGy-Kecskemet2  BozsoGy-Kecsmemet5        

Ez a múzeum ad otthont a különleges Hanga Óragyűjteménynek. Ebben a gyűjteményben a Tissot órák tetszettek legjobban. Ilyen órája volt a nagyapámnak is, klasszikus, finom vonalvezetésű, téglalap alakjával igencsak felismerhető volt. A zsebóráktól a toronyórákig láthatunk itt mindent, ami az órásmesterséggel kapcsolatos. Hanga István órásmester gyűjteménye ez, aki 1975-ben alapította az óramúzeumot külföldi utazásainak hatására.   

Augusztus 20-áig még itt látható Szinyei Merse Pál (1845-1920) impresszionista festőművész önálló kiállítása “A természet bűvöletében” címmel 31 képpel 3 teremben. 

A kiállítás a természet által ihletett, korai plein air tanulmányoktól kezdve, a késői hatásos tájképekig mutatja be Szinyei poétikus tájfestészetét. Gyönyörűek a fák, a nők, a virágok, a tenger, a Balaton a festményeken. Mi igazából ezért mentünk Kecskemétre, de ezen kívül is érdemes volt oda látogatni.

Koltai Anna