A Balatoni Múzeum

a Balaton legrégebben alapított és máig egyetlen hivatalos múzeuma, a ,,Magyar Tenger” természeti és kulturális értékeit tárja elénk. A kiállítás nagyon sokszínű, élményalapú, könnyen befogadható. Látogatóbarát jellege miatt megkapta az ,,Év Múzeuma 2011″ díjat, 2014-ben elnyerte a Podmaniczky-díjat. Kincseihez méltón egy neobarokk kultúrpalotában működik. A múzeum épülete 1925-1928 között épült Györgyi Dénes tervei alapján.

Zala megye első múzeuma a kezdetek óta gyűjtötte a Balaton környékének régészeti, néprajzi, történeti és természettudományi emlékeit. 1945-ben a gyűjtemény legértékesebb darabjai vagonokra rakva egy bombatámadás során megsemmisültek. Az 1949-es államosítás után indult meg újra a gyűjtőmunka.

Ez a múzeum különösen család- és gyermekbarát, az egész kultúrpalota területén játszósarkokat, érintőképernyős, interaktív játékokat alakítottak ki, és múzeumpedagógiai foglalkozások is várják a kicsiket. Nagyon tetszett, ahogy különféle fényképekkel és tárgyakkal bemutatják a múlt századi gyermekek és felnőttek strandolási szokásait, fürdőruháit és a kis balatoni házakat, amelyekben a nyaralás alatt laktak. Megelevenedtek számomra a mi családunk fürdőzései a Balatonon. Otthon is több ilyen fénykép lapul a fiókokban a korabeli vakációkról. 

Keszthely 770. születésnapját ünnepli. Keszthely azonban már 7700 éve emberlakta település. Az ünnep alkalmából szeptember 10-éig látható a ,,Keszthelyi Ősök…” című kiállítás és szeptember 16-áig a ,,Múltbéli Arcok” című kiállítás. Ez az arcrekonstrukciós kiállítás a Dunántúlt benépesítő népek arcvonásait és viseletét tárja a látogatók elé az 5. századtól a 13. századig.

szerző: Koltai Anna