A Festetics kastély

Keszthely kiemelkedő jelentőségű műemléke. A kastély három fő periódusban épült, a keleti főszárny Festetics Kristóf idején, 1745 körül barokk stílusban, a déli oldalszárny és annak könyvtárszárnya Festetics György idején 1792 és 1804 között klasszicizáló késő barokk stílusban, majd az északi szárnyrészek Festetics Tasziló idején 1883 és 1887 között historizáló (neobarokk és neorokokó) stílusban.

2013 óta folyamatosan fejlesztik az épületet, új állandó kiállítások létesülnek. Ilyen a ,,Festetics Arcképcsarnok “, amely egy térbeli olvasókönyv installáció a Festetics család tíz generációjáról. Az arcképcsarnok részeként ,,A kis herceg” kiállítás létrehozása is megemlíthető a kastély utolsó tulajdonosának gyermekkoráról. ,,Magyar eredetű hercegi családok” című kiállítás látható az ezen rangot elnyert tizenhárom família bemutatásával. Kiállítás nyílt az Amazon Szálló egykori épületében, ,,Főúri utazások, úti kalandok” címmel. Átalakult és megújult a ,,Főúri életforma” kiállítás. Húsz termen keresztül mutatják be, hogyan éltek a főurak.

Bormúzeum és Bakonyi Károly Emlékszoba (a cserszegi fűszeres nemesítője) létesült a kastély pincéjében. 

Keszthely – és egyben a Festetics család – legjelentősebb alakja Festetics György (1755-1819), aki 1791-től élt Keszthelyen. A kastély bejárata előtt áll a szobra. 1799 és 1801 között könyvtári szárnyat épített a kastélyhoz, számos folyóirat, szépirodalmi mű megjelenését támogatta. 1817-től évente kétszer rendezte meg a Helikon ünnepségeket, melyen a Dunántúl legnevesebb költőit, íróit látta vendégül. Innen a Berzsenyi Dániel szájából elhangzó mondás, amely Keszthelyt „kis magyar Weimar”-nak nevezi, utalva vele arra, hogy Schiller és Goethe meg más nagy német költők otthonához hasonlóan Keszthely központi szerepet töltött be a hazai irodalmi életben.

A Helikon könyvtár kb. 80 ezer kötetes gyűjteményét a Festetics család hozta létre. A könyvek között több régi enciklopédia és régi nyomat található. Ez Európa legnagyobb épen maradt főúri könyvtára. A könyvtár nevezetes nagytermének faragott tölgyfa bútorait Kerbl János keszthelyi asztalos készítette.

2015-ben átadásra került a park történeti rekonstrukciója. A gyönyörű főúri kertet visszaállították az eredeti 19. századi viktoriánus terveknek megfelelően. Megújult a hercegnői kamarakert, a tó és a híd, a szökőkutak.

A kastély pálmaházában lepkeház és hibiszkusz kiállítás látható. Ezek a növények festői képet mutatnak. Öröm volt közöttük sétálni.

Koltai Anna

Forrás: látogatás és Wikipédia